Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pred špic sezone od Jaza do Buljarica poluprazno

  Na pragu špica letnje sezone, Budva se ne može pohvaliti punom popunjenošću kreveta u hotelima i privatnim smeštajima. U Ugostiteljskom društvu kažu da je u stvarnosti gostiju 40 odsto manje.

  I dok se očekivalo da početak jula obeleže kolone automobila koji dolaze sa gostima na odmor, umesto da se traži krevet više, u metropoli turizma, prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budve, prošle sedmice gostiju je bilo skoro za petinu manje nego početkom jula prošle godine.

  Turistički zvaničnici u intervjuu „Vijestima“ ističu da je jedan od glavnih problema loše sezone to što Crna Gora nije uspela da nadoknadi goste iz Ukrajine i Rusije, koji su prošle godine dominirali, sa drugih tržišta.

  Letovanje po meri svih turista

  Manji broj gostiju iz regiona je i zbog toga što su neke destinacije koje su prošle godine bile zatvorene zbog pandemije sada otvorene, pa gosti iz bivših jugoslovenskih republika odlaze u komšiluk na letovanje.

  Od Jaza do Buljarica, prema zvaničnim podacima, boravi 26.432 gosta, što je 19 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Loša popunjenost u odnosu na prošlo leto zabeležena je i u hotelima i privatnim smeštajima.

  Tako, kako se navodi u izveštaju TO Budva, u hotelima odmara 11.130 gostiju, ili 15 odsto manje nego početkom jula prošle godine. Popunjenost privatnog smeštaja je još lošija, čak 23 odsto manja nego prošle godine, pa je u ovoj vrsti smeštaja prijavljeno 14.478 gostiju.

  Predsednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović kaže za „Vijesti“ da je u stvarnosti gostiju 40 odsto manje, posebno u privatnom smeštaju.

  „Pojedini hoteli su popunjeni, a dobar deo je poluprazan. Postoji nekoliko razloga za ovakvo stanje. Kada je Crna Gora u pitanju, nismo uspeli da nadoknadimo goste iz Ukrajine i Rusije. Loša kampanja ka emiterskim tržištima, slaba povezanost i problemi u avio-industriji, inflacija u Evropskoj uniji i slabljenje evra, neizvesna jesen zbog ratnih sukoba, neki su od razloga“, rekao je Jovanović.

  Prema njegovim rečima, uticali su i mnogi lokalni problemi.

  „Počevši od problema buke i divljih deponija, odsustva strategija, srednjoročnih i dugoročnih planova kada je u pitanju razvoj i promocija destinacije. Zatim otvorenost i dostupnost konkurentskih destinacija na Mediteranu. Znamo da je prošle godine dobar deo bio zatvoren ili su bila brojna ograničenja“, istakao je Jovanović.

  U Crnoj Gori pet odsto više turista

  Velikom delu ovakvih rezultata doprinela su ratna dešavanja u Ukrajini, kada je u metropolu turizma došlo nekoliko hiljada Ukrajinaca, ali i nekoliko hiljada Rusa koji su uglavnom iznajmljivali stanove.

  vazdušni prostor

  Pixabay

  Inače, Nacionalna turistička organizacija saopštila je da u Crnoj Gori boravi oko 95.000 turista, što je za oko pet odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine, dok su ukupni namenski prihodi veći za oko 35 odsto.

  Izvor: Danas, Vijesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE