Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Albanija i dalje HIT među turistima: Koliko su PORASLE cene letovanja?

  Uprkos poskupljenjima, interesovanje za letovanje među građanima Srbije ne jenjava. Mnogi su ili već bili, ili tek planiraju, a čini se da se za destinaciju ne odlučuju u odnosu na cenu, već su kriterijumi i dalje slični kao ranije: lepe plaže, gostoljubivi domaćini i čista voda.

  Ipak, činjenica je da je sve skuplje, te da je svaka letnja destinacija izazov za sebe. Mi smo proveravali kakva je situacija u Albaniji, jednoj od dosadašnjih top destinacija građana Srbije.

  Broj turista u ovoj zemlji je iz godine u godinu sve veći, a taj trend se posebno beleži u vreme pandemije kada je Albanija bila jedna od retkih zemalja koja je našim građanima dozvoljavala ulazak bez posebnih uslova. Dve godine zaredom, 2018. i 2019. broj ljudi koji su za odmor odabrali Albaniju bio je skoro 70.000, dok je samo u prva četiri meseca ove godine 20 odsto više srpskih turista nego prošle godine, a očekuje se da će ta brojka ići i do 200.000.

  Albanija, more, letovanje (Pixabay)

  No ipak posoji i veliki broj onih koji su sumnjičavi po pitanju boravka u ovoj zemlji, a sve zbog loše političke situacije u ovom delu Balkana.

  Popularna letovališta u Albaniji koje turisti najčešće biraju nalaze se na oko 8 do 12 sati vožnje od Beograda, do njih ćete lako doći sopstvenim prevozom, ali ih i turističke agencije imaju u svojim ponudama.

  Cene turističkih aranžmana, autobuskog prevoza, smeštaja i hrane su ranijih godina bile daleko pristupačnije nego u nekim susednim zemljama poput Crne Gore i Grčke, a ni ove godine se nisu drastično menjale, sudeći po iskustvima onih koji su bili.

  Cene turističkih aranžmana već od 250 evra

  Kada je Albanija u pitanju kod turističkih agencija su najpopularniji aranžmani bazirani na noćenju sa doručkom, a oni se mogu naći već od 250 evra po osobi i to u hotelu sa tri zvezdice u sezoni. U Draču recimo cena turističkog aranžmana sa uračunatim prevozom na bazi noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u julu košta 305 evra, dok se u septembru može naći i za 270 evra.

  Apartmanski smeštaj je nešto jeftiniji i u sezoni se kreće od 150 do 200 evra sa uračunatim prevozom, za 10 noćenja.

  Ukoliko se odlučite da idete sopstvenim prevozom aranžman će vas koštati daleko manje, a smeštaj može se pronaći za 15 evra van i oko 20 evra u samoj sezoni, po danu.

  Cene ležaljki (komplet od dve ležaljke i suncobran) u Albaniji je bio pet do deset evra, zavisno od konkretnog letovališta. Mada nije isključeno da ove godine budu nešto više.

  Albanija, Saranda (Pixabay)

  Gorivo za nijansu skuplje

  Cene goriva su nešto više nego u Srbiji, pa je evrodizel 259 dinara, a benzin 247 dinara.

  Putarine na auto-putevima kroz Kosovo i Albaniju se ne naplaćuju. Jedini trošak na putu je naknada za prolazak kroz tunel koji vas očekuje na auto-putu nakon mesta Kukeš, po ulasku u Albaniju. Naknada se plaća u iznosu od pet evra i na naplatnoj rampi je moguće plaćanje u evrima, lekama ili karticama.

  Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od jedne godine. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.

  Cene namirnica, obroka i pića

  Troškovi boravka (hrana, piće, ležaljke) mogu biti i do 40 odsto niži u odnosu na druga letovališta u našem regionu. Važno je znati da je zvanična valuta u Albaniji albanski lek (LEK), ali da je korišćenje evra široko prihvaćeno, od kafića i restorana do supermarketa.

  U restoranima i kafićima, u zavisnosti od njihove lokacije i komfora, cene su uglavno niže nego u Srbiji, pa ćete tako gazirano piće platiti oko 1 evro, kafu isto toliko, a čašu vina 2 evra. Obrok za dve osobe u brzoj hrani može se naći za pet evra, a u restoranu za oko 20 evra.

  Albanija, more, letovanje (Pixabay)

  Cene namirnica u supermarketima su takođe uglavnom pristupačnije nego u Srbiji, a beleže blagi porast u odnosu na prethodne godine. Cena hleba je 60 dinara, jaja (10 komada) 190 dinara, lokalnih sireva 600 dinara, piletine 490 dinara, banana 160 dinara, stoji na sajtu Albanija.rs.

  Bilo da se odlučite za Jadranski ili Jonski deo albanske obale nećete se pokajati, prelepe plaže i srdačni domaćini će vas dočekati na svakom koraku, a i ono najvažnije Albanija je destinacija za svačiji džep, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da se cene nisu drastično menjale u odnosu na prethodne godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE