Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pred parlamentom izmene zakona za brži i efikasniji stečaj

  Predložene izmene Zakona o stečaju predviđaju bolju naplatu poverilaca, smanjenje troškova i skraćenje vremena stečajnog postupka, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac.

  On je obrazlažući predlog tog zakona na sednici Odbora Skupštine Srbije za privredu istakao da će obezbedjeni poverioci koji imaju hipoteke ili druga založna prava na imovini stečajnog dužnika ubuduće imati pravo na jednog predstavnika u Odboru poverilaca, što je do sada bilo rezervisano samo za neobezbedjene poverioce, čime će moći da imaju uvid i učestvuju u postupku.

  Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju je na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o predlogu budžeta za 2018. godinu i setu pratećih zakona, a koja je danas počela.

  Tim zakonom je predviđeno, kako je objasnio Trivunac, i da odredjene radnje u stečajnom postupku mogu da se preduzimaju samo uz saglasnost obezbedjenog poverioca, kao što je izdavanje u zakup imovine pod hipotekom, ili njena prodaja bez javnog postupka oglašavanja, što je do sada bilo diskreciono pravo stečajnog upravnika.

  Novina će biti i način procenjivanja imovine stečajnog dužnika koju će raditi licencirani procenitelj, čime će se doprineti pravnoj sigurnosti poverilaca i ubrzati postupak unovčenja imovine na osnovu tržišne procene.

  Uvodi se i posebno pravilo o ukidanju zabrane izvršenja na imovini stečajnog dužnika koja je pod hipotekom ili zalogom, uz davanje prava obezbeđenom poveriocu da je proda po pravilima koja važe za hipotekarne prodaje. Ukoliko obezbedjeni poverilac ne uspe da proda imovinu u roku od šest meseci, vraća je stečajnom upravniku da je proda kroz stečajni postupak.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE