Prečišćivač vazduha za poneti: Nosi ga i Đoković - da li radi ili ne radi?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  prečišćivač vazduha

  Prečišćivač vazduha za poneti: Nosi ga i Đoković – da li radi ili ne radi?

  Prenosivi prečišćivač vazduha – potreba ili nova moda

  Beograd ali i drugi veći gradovi u Srbiji tokom zime već godinama muče muku sa zagađenim vazduhom, pa mnogi posežu za rešenjima koja bi im pomogla i eventualno olakšala tegobe, ali i pročistila vazduh.

  Tako je na društvenim mrežama sve više onih koji se interesuju za prečišćivače vazduha koje bi mogli da kupe za svoje prostorije. Ipak, ima i onih koji su posegli za korišćenjem prenosivih personalnih rešenja. U pitanju su mali uređaji koji se mogu nositi svuda pa i napolju, a oko čije delotvornosti se razvila i polemika.

  Naime, reč je o malom prenosivom aparatu koji korisnici mogu da nose svuda sa sobom, kao ogrlicu.

  Na sajtu kompanije Zepter navodi se da uređaj generiše 18 miliona negativnih jona po cm3. Kako kažu, on sprečava da štetne materije poput virusa, alergena, PM čestica, dima i prašine dospeju u respiratorni sistem.

  Dodaje se da je Myion, lični prenosivi prečišćivač vazduha uređaj koji stvara bezbedno okruženje u svakoj prilici, u tržnim centrima, koncertnim, pozorišnim i bioskopskim salama, na proslavama, svuda gde je velika koncentracija ljudi i mogućnost od zaraze. Osim toga u sportskim salama, kancelarijama i čekaonicama gde je veliki protok ljudi. Takođe u javnom saobraćaju i taksiju, da je pogodan za decu u vrtićima.

  “MyIon koristi naprednu tehnologiju jonizacije da bi vas zaštitio od sitnih čestica, kao što su prašina, polen, bakterije, buđ i virusi, koje su često veoma opasne za zdravlje. Negativni joni prečišćavaju vazduh tako što kao magnet privlače zagađujuće čestice, formirajući nove, veće čestice koje zbog svoje težine padaju van naše zone disanja. Na taj način, uređaj ’izbacuje’ ove štetne čestice iz vašeg neposrednog okruženja i stvara čistiji i zdraviji vazduh za disanje”, navodi se u opisu proizvoda.

  Inače cena ovog proizvoda, koji koristi čak i teniser Novak Đoković  je 18.880 dinara (ili 15.859 sa popustom).

  Kako radi ovaj uređaj i može li da pomogne i prečisti vazduh?

  Međutim, predstavnici ekoloških udruženja ne veruju da ovaj mali aparat može da nas zaštiti od virusa niti pomogne u eliminaciji štetnih čestica napolju i tvrde da je reč o još jednoj zloupotrebi situacije u kojoj smo se našli.

  Predstavnici “Eko straže” navode da je reč o generatoru negativnih jona koji je pogrešno nazvan prečišćivačem iz marketinških razloga,a koji, kako navode, se na Ali ekspresu može naći po ceni od 18 dolara.

  “Reč je o jonozatoru  što znači da ne prečišćava vazduh i ne postoji sistem mehaničke filtracije niti poseduje tehnologiju koja bi prečistila vazduh. U svakom slučaju ovo vas neće spasiti najzagadjenijeg vazduha u Evropi”, navode predstavnici Eko straže.

  Predstavnici ovog udruženja pitaju se na koji način uređaj može da spreči osobu u nekoj prostoriji ili na otvorenom da ne inhalira pola litra vazduha (koliko je u proseku jedan udah) koji će imati koncentraciju vazduha od recimo 100 mikrograma pm 2.5 čestica po milimitru kubnom.

  “Vrlo je upitno čak i koliko osoba koja nosi uređaj oko vrata može da aspirira te negativne jone  ali još veće pitanje na koji način je utvrđeno da jonizator  koji stoji oko vrata  može da prečisti vazduh I da ga usmeri u nozdrve ili usta osobe koja uređaj nosi”, pitaju se u ovom ekološkom udruženju.

  Godinama unazad vazduh u Beogradu naročito u zimskim mesecima veoma je zagađen i često prelazi dozvoljene nivoe emisije štetnih gasova. Najveći izvori zagađenja vazduha u Beogradu su termoelektrane, saobraćaj i grejanje na drva i ugalj.

  Da bi vazduh bio bolji, neophodno je učiniti mnogo toga – smanjiti ispuštanje štetnih gasova velikih zagađivača, kakve su fabrike i termoelektrane, zatvoriti individualne kotlarnice i podsticati kupovinu električnih vozila, smatraju stručnjaci.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE