Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Telegram

  Pre 180 godina poslat je prvi TELEGRAM: U njemu je pisalo ovih pet reči

  Na današnji dan 1844. godine pronalazač telegrafa Semjuel Morze poslao je prvu telegrafsku poruku, telegram, na udaljenost od 65 kilometara, iz Vašingtona u Baltimor. Poruka glasila: „Šta je to Bog uradio?“.

  Najstariji oblici telegrafa pojavili su se još u drevnim carstvima, kada su korišćeni vatreni i dimni signali da bi se poslala poruka na veću udaljenost. Krajem 18. veka francuski pronalazač Klod Šap je izumeo prvi optički telegraf koji je uveden u upotrebu u Francuskoj 1792. godine.

  Sistem telegrafija je vrhunac svoje upotrebe doživeo tokom Napoleonovih ratova, ali je sistem prestao da se koristi 1852. godine, kada je počeo razvoj električne telegrafije.

  Istorija telegrama u Srbiji

  Istorija telegrama u Srbiji seže u daleku 1855. godinu, samo 11 godina posle prve primene ovog načina prenosa informacija u svetu. Prvi telegram u Beograd je stigao dva dana kasnije i to iz Zemuna, koji se tada nalazio u sastavu Austrijskog carstva. Prenosio je novinsku vest da francuski car i carica planiraju posetu Engleskoj, na poziv kraljice Viktorije.

  Telegraf

  Freepik

  Osim toga, u jednom od najznačajnijih događaja u srpskoj istoriji veliku ulogu igrao je i telegram. Naime, Srbiji je na ovaj način objavljen rat. Objava rata upućena je Srbiji u prepodnevnim satima, a telegram je sadržao tri rečenice.

  U prvoj je pisalo da Vlada Srbije nije „na zadovoljavajući način odgovorila na notu“ iz Beča, dostavljenu 23. jula, odnosno na ultimatum. Potom je sledio stav da je otuda Austrougarska „prinuđena da se osloni na silu oružja“. A treća, poslednja rečenica, glasila je: „Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom“.

  Telegram u Srbiji i dalje živi

  Iako su društvene mreže, aplikacije za četovanje, pa i sms ovaj oblik komunikacije gurnuli u zapećak, u Srbiji on i dalje živi.

  Možda nije fer, ali kada kažemo „telegram“ prva asocijacija nam je – smrt. U našoj kulturi telegrami se najčešće šalju kada želimo nekome da izjavimo saučešće. Ipak, u Pošti Srbije objašnjavaju da telegrami ne prenose samo teške i tužne poruke, već i četitke, pozive i razna obaveštenja, a nađe se i poneki romantičan gest.

  Poznata je priča o zaljubljenom mladiću koji je svojoj devojci koja se preselila u drugi grad, za svaki stih pesme Desanke Maksimović „Čežnja” poslao po jedan telegram.

  Zanimljivo je da telegrame u velikom broju koriste i zdravstvene ustanove, pa većina bolnica datum operacije javlja pacijentima upravo na ovaj način.

  Telegrame osim građana, šalju i predsednik i ministri kako bi izrazili saosećanje sa nekom velikom tragedijom koja je zadesila strane zemlje, ali i ambasadori, kako bi javili matici novosti iz dijaspore.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife/G. M.

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE