PREKRETNICA turizma: Brenson USPEŠNO obišao svemir

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PREKRETNICA turizma: Brenson USPEŠNO obišao svemir

  Britanski milijarder Ričard Brenson sleteo je bez problema na Zemlju posle provedenih nekoliko minuta na granici svemira u letilici svoje kompanije Virdžin Galaktik (Virgin Galactic), ostvarivši putovanje o kojem je oduvek sanjao i koje predstavlja prekretnicu ka turizmu u svemiru.

  Letelica “Juniti” (VSS Unity) s dva pilota i još tri putnika, posle kratkog leta u svemir je sletela na pistu u bazi “Spejsport Amerika”, u američkoj državi Novi Meksiko danas oko 9.40 po lokalnom vremenu (17.40 po srednjeevropskom).

  Brenson je prvi milijarder koji je ostvario putovanje u svemir u letelici koju je napravila njegova kompanija, i time je pretekao svog američkog rivala Džefa Bezosa koji treba da obavi svemirski let 20. jula.

  Pred oko 500 gledalaca, među kojima je Brensonova supruga, deca i unuci, u prvoj fazi leta je poseban avion nosio letelicu s Brensonom i pet članova posade iz njegove kompanije za svemirski turizam Virdžin Galaktik.

  “Svemirski avion” se zatim odvojio od matičnog aviona na visini od oko 13 kilometra i pokrenuo svoje motore i stigao do ivice svemira na visini od oko 88 kilometara. Posle nekoliko minuta bestežinskog stanja za posadu, avion se uputio nazad i sleteo na Zemlju.

  Granica svemira nalazi se, kako se računa, na visini od 80 kilometara gde boja neba prelazi iz tamno plave u crnu boju svemirske beskonačnosti, gde se može osetiti bestežinsko stanje i videti kako je Zemlja zakrivljena.

  Brensonova zvanična uloga tokom leta je bila da testira i proceni iskustvo koje će imati njegovi budući klijenti.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE