Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POZITIVNI uticaji modela javno-privatnog partnerstva na život građana

  Rastuće potrebe za savremenom javnom infrastrukturom u gradovima i naseljenim mestima pred javnu administraciju stavlja zahteve za sprovođenje niza tehnološki kompleksnih projekata. To su zahtevi za snabdevanje vodom, obezbeđenje efikasne i ekološke javne rasvete, proizvodnja i distribucija energije i mnoge druge koje treba da zadovolje potrebe savremenih i tehnološki opremljenih građana.

  Javno-privatno partnerstvo predstavlja najširi spektar saradnje javnog i privatnog sektora za obezbeđenje i unapređenje javne infrastrukture. U ovakvom obliku saradnje, privatni partner snosi obavezu izgradnje i održavanja, a projekat na koji se odnosi je javna usluga.

  Evropska komisija ističe model javno-privatnog partnerstva kao oblik izvođenja projekata koji može obezbediti brže izvođenje kompleksnih projekata, ekonomski rast i kreiranje novih radnih mesta.

  Primena modela JPP-a do sada je donela pozitivne učinke na polju projekata na jedinstvenom digitalnom tržištu Evrope. Ovde pripadaju, između ostalih, i projekti pametnih gradova, gde Evropska Komisija preporučuje primenu alternativnog modela nabavke i gde naručioci koriste znanja, veštine, informacije i izvore finansiranja privatnog sektora, kako bi se u što kraćem roku, jeftinije i transparentnije isporučivali projekti ovog tipa, naročito u okolnostima kada administracija ima smanjenje kapacitete za njihovo sprovođenje.

  U sprovođenju projekta JPP postoji nekoliko osnovnih faza.

  Najpre se definišu svrha i predmet projekta i formira se stručni tim.  Stručni tim sprovodi pravne, tehničke i finansijske aktivnosti pripreme željenog projekta, izrađuje svu neophodnu dokumentaciju u formi Projekta JPP, koju javno telo usvaja i upućuje Republičkoj komisiji za JPP i koncesije na mišljenje.

  Ishodovanjem mišljenja od strane Republičke komisije za JPP i koncesije, projekat stiče status JPP-a i postupak javne nabavke privatnog partnera može da počne. Sledi proces sklapanja ugovora sa privatnim partnerom koji je u procesu izbora dao najpovoljniju ponudu. Uglavnom je u pitanju konzorcijum pravnih lica koji se sklapa u skladu sa specifičnim rizicima projekta.

  Nakon što su svi ugovori sklopljeni sledi faza izgradnje, odnosno implementacije samog projekta.

  JPP ima široku primenu u velikom broju sektora – zdravstvu, obrazovanju, obezbeđenju javnog reda i mira, ekologiji, saobraćaju, energetskoj efikasnosti i drugima. Njegova uloga je da uskladi odnos troškova javnih investicija sa njihovim benefitima i kvalitetom usluga koji se posredstvom ovih investicija isporučuju građanima. Drugim rečima, JPP nastoji da za novac poreznih obveznika postigne najveću moguću vrednost javnih usluga.

  Sama implementacija i obezbeđivanje dostupnosti i korišćenja finansiraju se isključivo iz privatnih sredstava, što bi moglo dati pozitivan podstrek u izazovnim i kriznim vremenima kao što su trenutno u svetu nastankom pandemije COV-SARS19.

  Primer primene modela JPP na implementaciji javne rasvete u opštini Veliko Gradište.

  Izvor: BIZLife/ Dr.sc. Damir Juričić

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE