Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dve dame, dva vodeća biznisa

  Iako je rodna ravnopravnost nekoliko godina unazad goruća tema u poslovnoj i široj javnosti, u našoj sredini i dalje postoji dominacija muškaraca na menadžerskim pozicijama. Poslovna kultura kompanija u velikoj meri može da doprinese razvoju pozitivnog trenda u ovoj oblasti. Kada porodične vrednosti i balans između poslovnog i privatnog života nisu samo „mrtvo slovo na papiru”, onda se stvaraju preduslovi za realnu ravnopravnost.

  U Infostud grupi, u kojoj u Subotici i Beogradu radi preko 200 zaposlenih, statistika je dobra. Od 37 menadžera – 17 je žena, što je blizu optimalnih 50 odsto, a trenutno su na čelu dva vodeća biznisa upravo dve dame. Sonja Ćetković (desno) je direktorka Infostudovih sajtova za zapošljavanje i ljudske resurse, dok je Nada Bundić (levo) na čelu sajta polovniautomobili.com.

  Da li ste na karijernom putu nekad imale osećaj da ste u „muškom svetu”?

  SONJA: Nisam nikada obraćala pažnju na to da li me neko posmatra drugačije zbog toga što sam žena na menadžerskoj poziciji. Moje je da radim svoj posao najbolje što umem, pa ako se istaknem kvalitetom, to će usput da razuveri ljude sa predrasudama, ali mi to, samo po sebi, nikada nije cilj. Ako žene same previše pažnje obraćaju na to da li su u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce, same sebi stavljaju teret podređenosti ili epitet žrtve.

  NADA: Iskreno verujem da će ambiciozna osoba usmerena na razvoj, tim i rezultat biti prihvaćena i da će imati uspeha, bilo kog da je pola. Da je za karijeru važno da veruješ u to što radiš i stalno praviš male pomake napred, da učiš iz uspeha i neuspeha, bilo da si žena ili muškarac – napredak neće izostati.

  Dokazano je da su žene često uspešnije u menadžmentu, pre svega zbog urođene empatičnosti i izraženije emocionalne inteligencije. Da li su vama te osobine pomogle da napredujete u karijeri?

  SONJA: Apsolutno jesu. Trudila sam se uvek da se ophodim prema kolegama isto onako kako bih volela da se ophode oni prema meni, nezavisno od toga da li se radi o ljudima koji su na hijerarhijski višim ili nižim pozicijama. Razumejući i svoje i tuđe emocije, lakše upravljam situacijama prilagođavajući svoje reakcije, ponašanje i odluke.

  NADA: U našoj kompaniji se neguje poslovna kultura koja podstiče otvorenost, korektne odnose, kao i orijentisanost na razvoj biznisa i ljudi. U takvoj sredini empatija i emocionalna inteligencija jesu od velike pomoći na menadžerskim pozicijama. Pomažu da razumemo svoje emocije i upravljamo njima, da prepoznamo tuđe emocije i adekvatno odgovorimo.

  Kada govorimo o karijeri i privatnom životu, da li smatrate da je ženama izazovnije da postignu balans?

  SONJA: Gledajući sve obaveze žene, bar u proseku govoreći i bar u Srbiji, sigurno da je teže postići balans i sve uskladiti. Momenat kada sam postala mama za mene je bio prekretnica, jer sam dobila savršen razlog da se „više čuvam” za vreme koje provodim van posla.

  NADA: Iskreno verujem da je potrebno da svako odredi šta je za njega dobar balans i da definiše svoje prioritete. Ja se načelno trudim da radne dane završavam relativno na vreme, kako bih se posvetila porodici, prijateljima, jogi i trčanju.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE