Pozdrav iz komšiluka: Manjak osoblja zatvara bolnička odeljenja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pozdrav iz komšiluka: Manjak osoblja zatvara bolnička odeljenja

  Sve češće čitamo vesti o tome kako je srpski zdravstveni sistem ugrožen zbog odlaska lekara i medicinskih sestara u Nemačku. Izgleda da nismo jedini koji se sa tom mukom suočavaju, komšije Hrvati počinju da osečaju posledice ovog problema.

  Jedinica intenzivnog lečenja Klinike za kardijalnu hirurgiju, najveće hrvatske bolnice KBC-a Zagreb, privremeno je smanjila broj kreveta, prenosi Jutarnji list.

  Razlog za to je nedostatak medicinskih sestara. Kako je za Jutarnji list potvrđeno iz bolnice, zbog odlaska medicinskih sestara povremeno dolazi do poteškoća u svakodnevnom radu koji se, kako navode, rešavaju u hodu.

  Direktor Ante Ćorušić kaže da je na odeljenju došlo do naglog nedostatka medicinskih sestara, i to zbog bolovanja. Trenutna situacija rešava se hitnim prijemom 10 medicinskih sestara, a nakon toga sledi konkurs za prijem još sedam novih medicinskih sestara kako bi se ubuduće predupredila slična situacija, navodi on.

  I dečja psihijatrijska bolnica u Kukuljevićevoj ima problema s medicinskim sestrama. Naime, stručnjaci Veća Evrope u martu su u toj bolnici pronašli nepravilnosti, a među njima je bio i nedostatak kadrova, konkretno medicinskih sestara. Direktorka Vlatka Boričević Maršanić, nakon što su podaci pušteni u javnost, rekla je da sestara nedostaje, ali da se uprkos raspisanim konkursima niko ne javlja.

  Da sestara hronično nedostaje vidi se i na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gde su medicinske sestre i tehničari na samom vrhu najtraženijih zanimanja. Samo u ovom trenutku na stranicama HZZ-a otvoreni su konkursi kojima se traži 254 medicinskih sestara. Deficit sestara je u svim zdravstvenim ustanovama, od bolnica, domova zdravlja, domova starih… Ali, ovo nije konačna brojka sestara koje nedostaju, jer mnoge ustanove konkurse objavljuju na svojim web stranicama.

  Podaci su katastrofalni i ukazuju na kompletan deficit struke koja drži čak 45 odsto ukupnog zdravstva. U Hrvatskoj je oko 30.500 medicinskih sestara, a nedostaje ih od osam do 12 hiljada.

  “Sve se pogoršalo i činjenicom da sestre sve više odlaze da rade van zemlje. Od ulaska u EU otišlo je 1.000 sestara. To su uglavnom mlade osobe koje su tek završile školovanje”, napominje Anica Prašnjak, predsednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

  Drugi problem je, navodi, činjenica da ima jako puno sestara koje su u godinama za odlazak u penziju, a njihova mesta nema ko da popuni.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE