Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Povodom zatvaranja posle 17h: „Ugostiteljstvo nije taraba na kojoj piše ‘kovid'“

  Esnaf ugostitelja Srbije uputio je nekoliko otvorenih pisama zvaničnicima i stručnjacima povodom njihovih izjava u poslednjih nekoliko dana, a koje se tiču pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji i njihovih predloga koji utiču na ugostiteljske objekte.

  Poslednje u nizu pismo uputili su virusološkinji i profesorki Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanji Jovanović koja je juče izjavila kako je situacija alarmantna i da je potrebno uvesti restriktivne mere kako bi se epidemija stavila pod kontrolu.

  Jovanović je za RTS rekla da posle 17 časova treba zatvoriti ugostiteljske objekte, a ostaviti prehrambene objekte, apoteke i eventualno bezninske pumpe da rade.

  „Situacija alarmantna, zatvoriti ugostiteljske objekte od 17h“

  „Svi modeli restrikcija su išli samo na račun ugostitelja“

  Kako navode iz Esnafa Ugostitelja Srbije, ova izjava je „apsolutno neprihvatljiva“.

  „Poštovana g-đo Jovanović, vi nemate pravo da u svojim javnim istupima upirete prstom u ugostiteljski sektor kao jedini prostor u kome je rizik od zaraze toliki da ga je potrebno zatvarati i sankcionisati. Nakon više od godinu i po dana zatvaranja i ograničavanja rada svake vrste, ugostiteljtvo je umorno i pred kolapsom“.

  Kako navode u pismu, svi do sada isprobani modeli restrikcija uvek su išli samo na račun ugostitelja koji su sa smanjenim kapacitetom radnog prostora, smanjenim radnim vremenom trebal da izdrže sve obaveze koje imaju prema zakupodavcima, svojim zaposlenima, dobavljačima i državi.

  „Pomoć koju smo dobijali bila je sporadična, nedovoljna i u nekim slučajevima neselektivna“, ističu oni i dodaju:

  „Nakon svega, možemo da kažemo samo da ugostiteljstvo nije taraba na kojoj piše „kovid“ i na koju svako može da se popiša kako mu padne na pamet!“

  „Za poštovanje mera“

  Oni takođe ističu i da su za poštovanje mera, ali onih koje će u što kraćem roku da donesu poboljšanje situacije.

  „Dakle takvih koje će da sveobuhvatno deluju na sve sektore i elemente za koje je procena da su rizični, ali bez diskriminacije ljudi ili pojedinih sektora poslovanja“.

  Oni podsećaju na prošlu godinu i pad prihoda koji su doživeli zbog korona mera.

  „Najveći broj ugostitelja u Srbiji tokom prošle godine nije prihodovao ništa, a oni i njihove porodice su preživeli, poštujući sve nametnute mere kako su mogli i umeli, nadajući se rešenju situacije i da će u ovoj godini nastaviti svoj posao. Sada, opet doživljavamo da se, u javnim istupima više ili manje relevantih osoba vezano za donošenje mera, ugostiteljstvo tretira kao „opšte mesto“ u koje svako može da upre prstom i na kome treba da se testiraju nove, ili ponavljaju stare mere koje ni do sada nisu donele željeni rezultat, što je, jednostavno – neprihvatljivo, isto kao što je neprihvatljiv i svaki senzacionalizalistički „lov na veštice“ , u ovom slučaju – ugostitelje kada je kovid – situacija u pitanju“.

  Povodom KOVID PROPUSNICA: „SVI gosti su nam jednaki“

  Esnaf Ugostitelja Srbije uputio je i otvoreno pismo povodom izjava zvaničnika o uvođenju kovid propusnica.

  „Insistiranjem da se, iz zdravstvenih razloga, uvedu kovid propusnice koje bi važile samo u jednoj grani privrede, u ugostiteljstvu, direktno se vrši diskriminacija po više osnova“, pišu.

  Oni ističu da mera uvođenja sertifikata nije u skladu sa „pravom jednakih uslova na rad“ zagarantovanih Ustavom Republike Srbije, jer, kako kažu, diskriminiše sve građane Republike Srbije koji su radno/egzistencijalno vezani za naše objekte.

  Oni su se takođe obratili i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru koji je nedavno pozvao ugostitelje da „ne čekaju propusnice već da u objekte puštaju samo vakcinisane“ i istakao da će lično on „odgovarati za svakog vlasnika koga budu tužili“.

  „Esnaf stoji iza toga da su za članove našeg Udruženja SVI naši gosti jednaki, da nećemo stavljati u bolji položaj ni jednog gosta na osnovu njegovog ličnog stava, ubeđenja ili opredelenja, kao i da nećemo dozvoliti zloupotrebu ugostitelja u cilju diskriminacije i doprinosa razdvajanju gostiju, zaposlenih, dobavljača, kontrolora i naravno vlasnika – građana Republike Srbije“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE