Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  povlače se

  POVLAČE SE dva proizvoda iz Pepca, mogu biti opasni

  Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je da se sa našeg tržišta povlače dva proizvoda – kuvalo za vodu i kalupi za mafine, koji se nalaze na rafovima prodavnice Pepco.

  Kod kuvala marke ROX, kineskog proizvođača Guangdong Kelian, povlače se, kako su naveli, zbog mogućeg rizika od električnog udara, jer proizvod nema uzemljenje, a kod modli zbog hemijskog rizika.

  Kako je RTS preneo, više od 17.000 silikonskih kalupa marke Pepko povlači se sa tržišta, jer je tržišna inspekcija u njima pronašla dve supstance opasne po zdravlje.

  “Postoji mogućnost, iz razloga pojeftinjenja proizvoda, da se neki delovi recepture zamene drugim koji ispunjavaju tu kategoriju jeftinoće, a sa druge strane ne ispunjavaju zdravstvene i bezbednosne aspekte. Tako da je ta analiza hemijskog sastava uvoznih komponenti i proizvoda izuzetno važna“, rekla je za RTS Ivanka Popović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

  Ministarstvo zdravlja ovlastilo je određene laboratorije za dodatna ispitivanja. U ovoj laboratoriji simuliraju se uslovi stvarne primene proizvoda i meri koncentracija štetnih elemenata, a zatim se to upoređuje sa maksimalno dozvoljenim vrednostima, koje definiše Pravilnik o predmetima opšte upotrebe.

  Gordana Vraštanović Pavićević iz laboratorija za ispitivanje namirnica je za RTS rekla da su maksimalno dozvoljene vrednosti projektovane tako da se u nivou te vrednosti unosi ta supstanca ili element tokom celog našeg života, ali i da to ne proizvede oboljenje.

  Savet stručnjaka je da se pažljivo bira posuđe – da se izbegava posuđe sa lakiranim površinama, obojene sa unutrašnje strane, ali i da se uvek pogleda uputstvo za upotrebu, jer je ono uvek tu sa razlogom.

  Izvor: BIZLife, RTS

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE