Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zara

  Poverenik: Sajt Zare NEZAKONITO prikupljao lične podatke kupaca, ali nije jedini

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rešenjem od 17. juna trajno je zabranio privrednom društvu „ITX RS“ doo Beograd obradu podataka o ličnosti, odnosno podatke o broju lične karte ili pasoša koji se prikupljaju od građana prilikom onlajn kupovine robe posredstvom nekoliko internet stranica, saopšteno je danas.

  U saopštenju poverenika navedene su internet stranice Inditeksovih brendova „Oysho“, „Massimo Dutti“, „Stradivarius“, „Zara“, „Zara Home“, „Pull & Bear“ i „Bershka“.

  U postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da privredno društvo „ITX RS“ podatke prikupljalo radi eventualnog povrata novca kupcima, te da ih obrađuje prevremeno, odnosno pre momenta povrata novca, tako da u vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita.

  Poverenik naglašava da pravna obaveza nastaje u momentu povrata novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa.

  Kompanija ITX RS je dopisom od 6. jula obavestila Poverenika da je „u potpunosti“ postupila po rešenju, prestala da dalje prikuplja brojeve identifikacionih dokumenata građana i da je obrisala sve do sada prikupljene podatke, saopštio je Poverenik.

  Poverenik koristi i ovu priliku da upozori sve rukovaoce i obrađivače podataka da obradu podataka o ličnosti vrše isključivo na zakonit način u svrhu za koju su ti podaci prikupljeni, odnosno da ne prikupljaju od građana više podataka od onih koji su potrebni za ostvarivanje svrhe.

  Izvor: FoNet

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE