Poverenica povodom Praznika rada: Pandemija POREMETILA tržište rada

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poverenica povodom Praznika rada: Pandemija POREMETILA tržište rada

  Pandemija virusa korona drastično je izmenila tržište rada, dovela u pitanje opstanak čitavih privrednih grana i ugrozila mnoga radna mesta širom sveta, što opominje na značaj principa nediskriminacije i ravnoteže između mera za zaštitu zdravlja stanovništva i poštovanja ljudskih prava, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

  Ona je u pisanoj izjavi povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, ocenila da su najveći teret pandemije podneli “pre svega zaposleni u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, komunalnim delatnostima, trgovini i dostavi”, bez kojih kako je ocenila, “borba protiv pandemije ne bi bila moguća”.

  “Pandemija je potvrdila značaj sprege između očuvanja zdravlja i ekonomije, istovremene borbe za živote i borbe za održanje radnih mesta i zarada, nemerljivu potrebu za solidarnošću svih – mladih i starijih, muškaraca i žena, poslodavaca i radnika, pružalaca i korisnika usluga, bogatih i siromašnih”, navela je poverenica, a preneo njen kabinet.

  Ocenila je da su mere koje je država preduzela radi očuvanja radnih mesta bile “značajne sa aspekta ublažavanja negativnih posledica pandemije” i dodala da fokus tih mera i aktivnosti treba da bude usmeren na potrebe “najosetljivijih i najteže pogođenih kategorija radnika i nezaposlenih”.

  “Pored obezbeđivanja različitih vidova podrške, potrebno je dopuniti postojeće propise o radu, bezbednosti i zdravlju na radu, kao i preciznije regulisati rad od kuće i jednako ostvarivanja prava iz radnog odnosa za lica koja nisu u stalnom radnom odnosu”, navela je poverenica.

  Izvor: Beta

  Foto: Medija Centar

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE