Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  povećane cene

  I studenti na UDARU poskupljenja: Povećane cene DOMOVA i MENZI

  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će biti povećane cene učeničkog i studentskog smeštaja i ishrane, jer je ministar Branko Ružić delimično uvažio zahteve direktora studentskih centara i koordinatora regiona za učeničke domove u Srbiji, koji su u ponedeljak zatražili od njega da uskladi cene.

  Učešće korisnika u ceni smeštaja i ishrane u ustanovi učeničkog standarda sa trećom „A“ kategorijom do sada je bilo 5.358 dinara mesečno, a nakon usklađivanja cena će iznositi 8.052 dinara.

  povećane cene

  Povećane cene i za studente

  Kada je reč o cenama smeštaja u studentskim centrima, studenti u sobama prve kategorije će umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno plaćati 2.790, u onima druge kategorije umesto 1.430 biće 2.150, treća kategorija će umesto 1.248 biti 1.600 dinara, dok će u četvrtoj kategoriji biti 1.500 umesto dosadašnja 1.144 dinara.

  Cene pojedinačnih obroka u studentskim menzama će nakon usklađivanja biti – za doručak umesto 40 dinara 56 dinara, za ručak 120 umesto dosadašnjih 72 dinara, a za večeru 90 umesto 59 dinara.

  Ružić je objasnio da je uvažio činjenicu da cene u tim ustanovama nisu menjane čak devet godina, a da je država od 2012. do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6,5 milijardi dinara i u ustanove studentskog standarda sa oko 6,8 milijardi.

  Biće povećani i iznosi stupendija i kredita

  On je najavio i da usklađivanje cena smeštaja i ishrane povlači i izmenu nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija.

  Trenutni iznos rate učeničkog kredita i stipendije iznosi 5.400 dinara, dok će nakon usklađivanja biti oko 8.000.

  Rata studentskog kredita i stipendije trenutno iznosi 8.400 dinara, a usklađivanja biće povećana na oko 13.000.

  Izvor: BIZLife/Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE