"Potopili" Nikolićev san o Kanalu Morava-Vardar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Potopili” Nikolićev san o Kanalu Morava-Vardar

  Ideju o izgradnji kanala Morava-Vardar-Egejsko more, koju je nedavno ponovo “pomenuo” predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić, pojedini stručnjaci ocenjuju kao neozbiljan projekat koji bi Srbiju odveo u bankrot.

  Šta tačno znači tvrdnja da Srbija u ovom projektu ima podršku Kine, N1 nije uspeo da sazna u kabinetu Nikolića, jer su rekli da on, kako kažu, još nije spreman da izlazi u javnost. Takođe, potvrda nije dobijena ni od kineske ambasade da je Peking uopšte upoznat s ovim projektom.

  Nikolićevu zamisao bi bilo moguće sprovesti u delo, kako smatra profesor Jovan Despotović, ali samo kada bi pomenuti kanal bio deo velikog međunarodnog ekonomskog poduhvata koji bi bio značajan za svet onoliko koliko je to nekad bio Put svile. Sve manje od toga je, kaže – neostvarivo.

  “Ako bi se koristio samo kao plovni put, ja mislim da to ne bi bilo izvodljivo, jer mi imamo jako male količine vode na tom potezu. Moralo bi da se pravi niz brana, niz akumulacija za izravnavanje tokom više godina i to bi onda bilo jako skupo. Ja ne mogu da kažem koliko bi to koštalo”, kaže profesor Građevinskog fakulteta Jovan Despotović.

  Urednik NIN Milan Ćulibrk procenjuje da bi koštalo između 14 i 17 milijardi evra i kaže da bi jedan takav projekat Srbiju bez ikakve sumnje odveo u bankrot. Uveren je, ipak, da do toga neće doći, jer je po sredi, objašnjava, samo jedna u nizu neutemeljenih najava srpskih političara.

  “Pritom, nemamo uopšte saglasnost Makedonije i Grčke da oni nastave taj kanal. Pa šta ćemo, da gradimo kanal od Dunava do granice s Makedonijom? Jedna potpuno besmislena stvar koja se iz godine u godinu ponavlja zato što nema novih ideja. Nema novih ideja, nema novih, pravih projekata i onda mi i dalje pričamo o onim istim, za koje sam mislio da su definitivno otišle u istoriju, ali izgleda nisu”, rekao je Ćulibrk.

  Naime, ideja o izgradnji kanala nije potekla od samog Nikolića, iako je on u poslednjih nekoliko godina bio njen glavni zagovornik. Spajanje Dunava i Egejskog mora trgovački je san još od 19. veka, ali je svaki put do sad računica pokazala da je u javi projekat – neozbiljan.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE