Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Pošte Srbije“ izgubile 6,6 miliona evra

  Nadzorni odbor preduzeća „Pošte Srbije“ usvojio je juče izveštaj o devetomesečnom poslovanju, iako je dobit tog javnog preduzeća smanjena u odnosu na isti period prošle godine za najmanje 800 miliona dinara, ili za oko 6,6 miliona evra, prenosi „Blic“.

  Ovakav poslovni rezultat direktan je plod rada direktorke Mire Petrović, koja je na čelo „Pošte“ došla u septembru prošle godine, tvrde izvori „Blica“. Isti izvor tvrdi i da će se“uskoro videti kako će Vlada reagovati na rad Mire Petrović“.

  – Poslovni rezultati Mire Petrović nisu za hvalu, već za ozbiljno preispitivanje jer je uspela da dobit firme za devet meseci ove godine umanji za 800 miliona dinara u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada je ovom firmom do septembra rukovodio Milan Krkobabić. Prošle godine je za devet meseci uknjižena dobit od blizu 2,5 milijardi, dok je ove godine to tek 1,7 milijardi dinara. Ipak, finansijskom akrobatikom ovi negativni rezultati pokušavaju da se ispeglaju do kraja godine da bi se njen rad prikazao pozitivnim – kaže naš sagovornik.

  Izvor „Blica“ tvrdi da su ovako negativni efekti zabeleženi zbog više poslovnih propusta.

  – Neverovatno je kako je kod „Pošte“ smanjen rast novčanih usluga kad se kod drugih operatera povećava. Zabeležen je i pad u uslugama postekspresa, ali i u IT sektoru (kablovska televizija i informatičke usluge). Neki poslovni potezi Mire Petrović, pre svega onaj u vezi sa ugovorom o autorskim pravima sa „Junajted medija grupom“, kada je posao vredan šest miliona evra dala bez tendera, doveli su do minusa u jedinici „Pošta Net“. Za sve te propuste Mira Petrović je našla zaštitu kod članova Nadzornog odbora – kaže naš izvor.

  Prema juče usvojenm izveštaju u periodu od januara do septembra ukupni prihodi Pošte Srbije dostigli su 18,7 milijardi dinara, dok su ukupni rashodi bili 16,5 milijardi, te je Pošta imala neto dobit od 1,7 milijardi dinara, odnosno oko 13,8 miliona evra.

  Pošta je, prema planu za ovu godinu, očekivala da će u prvih devet meseci imati poslovni dobitak od 308 miliona dinara, a postignut je iznos od 2,2 milijarde.

  Poslovni prihodi su veći od planiranih i na kraju trećeg kvartala iznose 18,1 milijardu dinara. Nešto više od polovine te sume obezbedio je komercijalni servis, uz nastavljen trend rasta prihoda od paketskih, ekspres i logističkih usluga, koji u 2017. iznosi preko 12 odsto.

  „Pošta je poslovne troškove svela na najmanju moguću meru i za 10,3 odsto su ispod planiranih. U posmatranom periodu Pošta je izdvojila 845,9 miliona dinara za investicije, što je za oko 12 odsto više nego prošle godine, a najviše je uloženo u nabavku novih tehnoloških transportnih sredstava koja su osnov poštanske delatnosti“, navodi se u saopštenju Pošte.

   

  Izvor: Blic

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  • prolaznik

   Svuda isti scenario, počev od vrha države, pa što ne i u Pošti ? Izaberu neku ženu, poslušnu i zgodnu za upravljanje/manipulisanje i odmah su ispunili sve uslove rodne ravnopravnosti pred strancima, a istovremeno zadržali u potpunosti upravljanje u svojim rukama. Reklo bi se idealan paravan. Vlada, EMS, Pošta...i ko zna koliko još sličnih primera. Naravno da će gđa Petrović biti zaštićena, jer je "samo" radila ono što joj kažu, a novac...zar treba postavljati pitanje gde on završava?!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE