Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kamioni „Tatra“ i „Avia“ iz kruševačkog pogona

  Kamioni kompanija „Tatra“ i „Avia“ mogli bi da se proizvode u pogonima Industrije mašina i komponenata „14. oktobar“, rečeno je agenciji Beta u preduzeću SCMG „14. oktobar“, koje je nedavno kupilo IMK „14. oktobar“.

  Novi vlasnik kruševačke mašinske industrije, preduzeće SCMG „14. oktobar“, posluje u okviru „Čehoslovak group“ koja je vlasnik i kompanija „Tatra“ i „Avia“.

  Direktorka za korporativne i regulatorne poslove u preduzeću SCMG „14.oktobar“ Aleksandra Janković rekla je agenciji Beta da je plan novog vlasnika da se u „14. oktobru“ proizvode i kamioni kompanija „Tatra“ i „Avia“.

  „Srbija ima dobre uslove za poslovanje, odnosno potpisane ugovore sa zemljama CEFTA i Rusijom, što znači da krajnji proizvod može da bude jeftiniji ako se proizvede u Srbiji“, kazala je Janković.

  Novi vlasnik, kako je rekla, preuzeo je ugovore koje je IMK „14. oktobar“ imao u namenskoj industriji, a ambicije su da se ugovore novi poslovi u toj oblasti, znatno većeg obima.

  „Sve zavisi od obima poslova koje budemo ugovorili, da li ćemo raditi popravku postojećih mašina, koje su u lošem stanju ili ćemo odmah ići na nabavku novih, a od svega toga zavisi i dinamika zapošljavanja u narednim godinama“, rekla je Janković.

  Ona je potvrdila da je kupovinom fabrike preuzeto 129 zaposlenih angažovanih tokom stečaja, koji ostaju da rade, a plan je da se u narednih nekoliko meseci zaposli još minimum 150 ljudi.

  „Čehoslovak grup“ je postala vlasnik najvećeg dela nepokretne imovine IMK „14. oktobar“ na lokaciji u Kruševcu, dok pogoni u Brusu i Ražnju nisu bili deo aranžmana.

  Nekadašnji gigant, koji je tokom „zlatnih osamdesetih“ zapošljavao 8.500 ljudi, a od početka prošle godine bio u stečaju, prodat je tek iz petog pokušaja, a novi vlasnik je za IMK „14. oktobar“ ponudio 485 miliona dinara, što je deset puta manje od procenjene vrednosti.

  Prema podacima koje je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prosledila agenciji Beta, obaveze „14. oktobra“ prema razlučnim (hipotekarnim) poveriocima iznose 4,4 milijarde dinara.

  Oni su od prodate imovine namireni sa 293 miliona dinara (7,64 odsto), dok će se za preostali nenamireni iznos oni namirivati kao poverioci trećeg reda.

  Obaveze prema zaposlenima iz prvog isplatnog reda, koje iznose oko 210 miliona dinara, isplaćene su preko Fonda solidarnosti, dok zaposleni, kao poverioci trećeg isplatnog reda, potražuju još oko milijardu dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE