Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslovni izazov: Srednjoškolci pobedili sa idejom za firmu ‘I ljubimci idu u raj’

  Ideja o otvaranju agencije koja pruža pogrebne usluge za kućne ljubimce, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Beogradu.

  Takmičenje je okupilo više od 100 učenika iz 34 srednje škole iz Beograda, Krupnja, Kučeva, Pančeva, Požarevca, Smedereva i Valjeva, a pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici beogradske Zubotehničke škole, XIV gimnazije, Pete ekonomske škole, Četvrte gimnazije i Ekonomsko-trgovinske i mašinske škole u Kučevu.

  Naša firma bi se zvala ‘I ljubimci idu u raj’ a pružali bismo usluge prevoza preminule životinje, nalaženja pogrebnog mesta i obezbeđivanja sanduka. Vlasnici ljubimaca bi mogli da se opredele za jedan od tri paketa, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti, a razlika je samo u kvalitetu sanduka i spomenika”, objašnjavaju Marija, Dušan, Nevena, Branislav i Sava  – članovi pobedničkog tima.

  Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje zadatka koji im je postavljen na početku takmičenja – razviti proizvod ili uslugu koja će privući pažnju vlasnika kućnih ljubimaca i doprineti rešavanju nekog problema sa kojim se ova ciljna grupa susreće.  Na kraju dana, svoje biznis planove prezentovali su članovima žirija.

  Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razviju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Nemanja Glavinić iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

  Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru a pobednici finala će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2018. u Sarajevu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

  Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre devet godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

  Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i UniCredit banke.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE