Poslodavcima NEPOTREBNA priča o minimalcu, jer biće kako VUČIĆ kaže

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslodavcima NEPOTREBNA priča o minimalcu, jer biće kako VUČIĆ kaže

  Poslodavci u industrijskom sektoru nezadovoljni su najavljenim povećanjem minimalne zarade za 2022. godinu na 35.000 dinara i tvrde da će to biti veliki finansijski udar na smanjene prihode tokom pandemije koronavirusa.

  Poslodavci su nezadovoljni i zbog činjenice da je socijalni dijalog formalnost jer “na kraju bude kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izračunao i smatraju da su pregovori nepotrebni.

  Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je za Betu da će to povećanje biti veliki trošak i udar na prihode poslodavaca i da će posebno biti pogođene male i srednje firme.

  On je rekao da su pregovori sindikata, poslodavaca i države nepotrebni jer je i prošle godine minimalna zarada bila koliko je rekao Vučić.

  “Čemu pregovori za visinu minimalne mesečne zarade za sledeću godinu kada je Vučić rekao da će biti 35.000 dinara. Kunemo se u socijalni dijalog, a eto kako izgleda”, rekao je Drobnjaković.

  Pregovori o minimalnoj zaradi za 2022. godinu između poslodavaca, sindikata i države trebalo bi da počnu u prvoj polovini avgusta ove godine da bi se do 15. septembra utvrdio konačan iznos.

  Propisi predviđaju da, ako se ne postigne dogovor, visinu minimalne zarade utvrđuje vlada, što je i učinila prošle godine.

  Predsednik Srbije prošle godine unapred je “obračunao” koliko će biti povećanje i tako se i dogodilo, a to je učinio i ovih dana, najavljujući povećanje za narednu godinu, sa 32.000 na oko 35.000 dinara.

  Drobnjaković je rekao da će se poslodavci boriti za povećanje neoporezive osnovice i da tokom pandemije skoro niko nije povećao promet da bi obezbedio novac za veće minimalne zarade u narednoj godini.

  “Niko nije povećao promet, odakle da isplatimo veće zarade. To nije samo povećanje minimalca već i svih ostalih plata jer ako se poveća minimalna i ostali radnici traže da se i njima poveća zarada”, rekao je Drobnjaković.

  Atanacković: MINIMALAC od 35.000 dinara biće “UBITAČAN”

  Istakao je da država, ako želi da popravi položaj radnika, treba da ukine porez na celu minimalnu zaradu umesto na deo. On je rekao da poslodavcima ne znači mnogo to što će za 2022. godinu neoporeziva osnovica biti podignuta sa 18.300 dinara na, kako je Vučić rekao, 19.300 dinara.

  “Ako ćemo tako da utvrđujemo minimalnu zaradu neka država ukine poreze i doprinose na celu minimalnu zaradu i svi bi bili zadovoljni”, rekao je Drobnjaković.

  Neophodno je, kako je rekao, umesto proporcionalnog poreskog sistema uvesti progresivni, kako bi više bili oporezovani oni koji više i zarađuju.

  Hotelijeri će podići cene

  Predsednik Upravnog odbora Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Aleksandar Vasilijević rekao je da su plate najvećeg dela radnika u tim firmama iznad minimalne jer su prinuđeni na isplatu takvih zarada, bez obzira na pad prihoda zbog pandemije, zbog nedostataka radne snage.

  “I u Evropi su podigli cene usluga zbog poskupljenja radne snage i mi moramo da idemo u tom smeru.”

  Sve je poskupelo od pijace, prevoza, scigareta i nema razloga da prenoćište u hotelu sa doručkom u Srbiji košta 30 evra kada je u Evropi skuplje, rekao je Vasilijević koji je direktor hotela Hilton u Beogradu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE