Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslodavci traže: Zaustavite POSKUPLJENJE STRUJE ili će sve poskupeti

  Unija poslodavaca Srbije uputila je danas inicijativu da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća, jer će ono dovesti do skoka cena većine proizvoda i usluga, a istovremeno ugroziti poslovanje značajnog broja firmi.

  Od Elektroprivrede Srbije (EPS) je zatraženo da svoje kupce zaštiti od fluktuacije cena na tržištu u uslovima kada nema inflacije i da se na taj način obezbedi opstanak srpskih preduzeća.

  Kako je podsetila Unija, u martu ove godine preduzeća su kupovala struju po ceni od 60 evra za megavat-čas, proteklih nekoliko godina prosečna cena bila je 50 evra, a trenutno se za megavat-čas plaća 135 evra.

  „Povećanje cene energenata, u ovom slučaju električne energije, utiče na povećanje troškova koji dalje podižu cenu finalnog proizvoda, odnosno drastično utiču na poslovanje. Takav rasplet je kočnica bržem privrednom rastu, novim investicijama i konkurentnosti domaće privrede, pogotovo njenog izvozno orijentisanog dela“, navela je u saopštenju Unija poslodavaca, prenoseći zahteve koji dolaze iz privrede.

  Anketirajući preduzeća o mogućem poskupljenju struje, Unija je došla do podatka da čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja energija dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluge i tato je poziva nadležne na blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima struje.

  „Cena električne energije čini samo 54 odsto strukture računa za struju koju privreda plaća. Ostalo su parafiskalni nameti, troškovi za pristup sistemu električne energije, naknada za povlašćene proizvodjače, naknada za energetsku efikasnost, akciza, PDV…“, navela je Unija u svojoj inicijativi.

  Kako ističu poslodavci, važnost učešća energenata u troškovima preduzeća vidi se iz primera u hemijskoj industriji gde električna energija čini više od 60 odsto ukupnih troškova.

  „Ako bi se realizovalo najavljivano poskupljenje struje za 70 odsto, to znači da bi, na primer, jedna hemijska i gumarska industrija sa 1.100 zaposlenih za struju platila više od tri miliona evra na godišnjem nivou, a tekstilna industrija sa 2.055 radnika čak 8,33 miliona evra“, ukazala je Unija poslodavaca.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE