Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Članarina

  Poslodavci PREDLOŽILI povećanje minimalca za 6% – „i to je SUVIŠE“

  Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da su poslodavci napravili „korak napred“ i predložili povećanje minimalne zarade za šest odsto za narednu godinu i da je i to suviše jer ne postoje realne mogućnosti.

  On je pred današnji nastavak razgovora o povećanju minimalca rekao da za značajnije uvećanje nema mogućnosti pošto se uslovi poslovanja ne popravljaju, pa tako ne rastu ni profiti preduzeća.

  Sindikati traže da se minimalna mesečna zarada poveća sa oko sadašnjih 27.800 dinara na oko 34.000 dinara, a država i poslodavci predlažu povećanje u skladu sa očekivanim realnim rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) i rastom cena, ukupno za oko šest odsto, na nešto manje od 30.000 dinara.

  „Nema realnog poboljšanja poslovnog ambijenta, pre svega zato što se ne sprovode preporuke Socijalno-ekonomskog saveta, iako se donose konsenzusom predstavnika poslodavaca, sindikata i nadležnih ministarstava“, rekao je  Nenezić, koji je i generalni direktor Trajal korporacije iz Kruševca koja zapošljava skoro 1.200 radnika.

  „Samovolja državnih službenika na ivici katastrofe“

  Dodao je da su među najvažnijim zahtevima privrednika, koji se ne odnose na novčana davanja, pojednostavljivanje birokratskih procedura, nepotrebnog čekanja na granici i raznih pregleda.

  „Samovolja pojedinih državnih službenika, a među kojima su i oni na šalterima, je na ivici katastrofe“, rekao je Nenezić.

  Istakao je da „svaki dobar poslodavac želi da poveća plate radnicima jer su tada zadovoljniji i bolje će raditi“.

  Nenezić je kazao da zna da sada „kada se stabilizovao budžet nije lako smanjiti poreze i doprinose, ali da su poslodavci spremni da ako se to desi taj iznos prebace za povećanje plata ili ako to nije moguće da im se poprave bar uslovi poslovanja“.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE