Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blumberg o SRBIJI: U zaboravljenom kutku Evrope leži BOGATSTVO

  Najveće rezerve litijuma u Evropi su, po procenama, u Srbiji – piše američki ekonomski sajt „Blumberg“ pod naslovom „U zaboravljenom kutku Evrope možda je zakopano bogatstvo“.

  Neki procenjuju da su najveće evropske rezerve litijuma – metala koji se koristi za proizvodnju baterija, u Srbiji, ali teži deo posla je doći do njega.

  Ipak, pred Srbijom je „mogućnost da postane novi, evropski, front ekonomske borbe s Azijom“, piše u članku čiji je autor poseti selo Klinovac, kod Bujanovca, gde se veruje da ima litijuma.

  Dok se potraga za litijumom sve više pojačava širom sveta, „Blumberg“ procenjuje da će se u sledećih 11 godina potrošnja baterija s litijumom povećati za osam puta.

   

  Nezasita glad za baterijama

  Procenjene količine tog metala u Srbiji su najveće u Evropi, a „nezasita glad za baterijama koje napajaju sve, od iPhone-a do automobila Tesla, podstiče volju kompanije Rio Tinto Group da prouči ekonomičnost kopanja“ u Srbiji.

  Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, piše „Blumberg“, u februaru je to nazvao „jednom od najvećih nada za Srbiju“ i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju.

  „U srcu litijumskih snova Srbije“ nalazi se mineral otkriven 2004. godine i nazvan „jadarit“ po rečici Jadar, u zapadnom delu Srbije, gde je nađen. On uz litijum sadrži bor koji se koristi u proizvodnji keramike i mineralnog đubriva i materijala za izolaciju.

  Češka i Austrija takođe proučavaju svoj potencijal iskopavanja litijuma, Rumunija ponovo otvara rudnike retkih minerala, a međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u Evropi, između ostalog u Poljskoj.

   

  Srbija bi mogla da pomogne čitavoj Evropi

  Ali, piše „Blumberg“, zalihe litijuma u Srbiji, ako se može profitabilno doći do njih, dovoljno su velike da pomognu čitavom evropskom kontinentu da se takmiči sa razvojem Azije, posebno Kine, trećeg po veličini svetskog proizvođača litijuma i vrhunskog proizvođača litijum-jonskih baterija.

  Rio Tinto – jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, i istraživačka kompanija sa sedištem u Australiji „Jadar Lithium Plc“ proveravaju koliko je litijuma u Srbiji.

  Rio Tinto je odbio izjavu za „Blumberg“, a „Jadar Lithium“, koji čini grupa nepoznatih investitora koje zastupa „JPMorgan Chase & Co.“, odbio je da precizira gde istražuje.

  Optimistične procene države i preliminarno istraživanje nagoveštavaju da bi u Srbiji moglo biti čak 200 miliona tona rude litijuma, dok američki Geološki institut kaže da ima jedan milion tona identifikovanih rezervi, ali već i to Srbiju čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u ​​Evropi.

   

  Proizvodnja u 2018. skočila 25%

  Pošto je proizvodnja litijuma u svetu 2018. godine skočila za 25 odsto, teško bi bilo svrstati veličinu potencijalne ponude Srbije, kako je već s Bolivijom koja ga takođe ne proizvodi, a ima najveće rezerve tog metala u svetu.

  S druge strane, rastuća ponuda je drastično oborila cenu litijuma, te najveći proizvođači i rudnici smanjuju proizvodne planove, a tome doprinosi i usporavanje privrednog rasta Kine.

  „Blumberg“ prenosi da su za početak eksploatacije litijuma u Srbiji potrebne bar još tri godine, ali da njene vlasti već podržavaju pripremanje preduzeća za preradu litijuma i za proizvodnju baterija o čemu je za sajt govorio i Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, najvećeg grada u blizini Klinovca gde je jedno od potencijalnih nalazišta tog metala.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Gogo

   pa eto cilja borbe za razmenu teritorija pjedinih familija. budi Bože zaštitimo naš živalj razmenom teritorije. A teritorija će biti spremna sa infrastrukturom( Autoput) kojeg mi plaćamo i bogatstva koja ćemo dati razmenom teritorije. hvala svevišnjem i nadam se da će vam se snovi ispuniti što pre kako bi Srbija nastavila da živi sa preostatkom ničega sem dobrih ljudi.

  • Kuzma

   Ima Srbija i PKB pa je poklonila. Ima Srbija i rudnike zlata, pa ih poklonila. Ima Srbija i kvalitetne obrazovane ljude, pa ih poklanja. Ima Srbija i Jadarit (Litijum), pogodite šta? Pokloniće i to, naravno, pa kako drugo. Ipak smo mi velikog srca, poklanjamo sve zato što nepismeni ne znaju koliko sve to vredi. Koliko? Nama očigledno ništa. A onome ko prima? Paaa... poklonu se u zube ne gleda. Kad razum bude nadvladao ego ovde (možda i nikad), tada će ovde biti bolje.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE