Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslodavac unajmio privatnog detektiva da prati radnicu na bolovanju

  Advokatska kancelarija iz Varaždina izgubila je spor protiv svoje bivše radnice, advokatske pripravnice, koja je u septembru 2019. zaposlena na određeno vreme.

  Spor je neobičan jer je kancelarija unajmila detektivsku agenciju koja je danima pratila pripravnicu kako bi utvrdila da li je zaista na bolovanju.

  Zaključivši da je povredila radne obaveze i „zloupotrebila instituciju privremene nesposobnosti za rad“, poslodavac joj je uručio direktan otkaz, a ona je podigla tužbu i nepravosnažno na Opštinskom sudu u Varaždinu dobila spor.

  Tvrdi da je bila opravdano odsutna s posla zbog bolesti, o čemu je i pravovremeno i na zakonom utvrđeni način obavestila poslodavca, pa to ne može, navela je u tužbi, biti okvalifikovano kao teža povreda radne obaveze, piše Večernji list.

  Poslodavac je, pak, smatrao da je lagala da je bolesna jer joj nije odobrio godišnji odmor i angažovao je detektiva koji je pratio 16 do 17 sati dnevno. Za posao praćenja bio je angažovan od 25. jula do 2. avgusta 2019. godine.

  Sud

  Prema informacijama kojima je raspolagao, detektiv je, kako je rekao, znao kog dana će posetiti svog lekara opšte prakse, pa je tog dana nadzirao i ambulantu. Zabeležio je da je zaista bila na pregledu.

  Advokatska kancelarija u kojoj je radila poslala joj je i kontrolu bolovanja, prijavila je radnicu policiji tražeći da je pozovu na vanredni lekarski pregled zbog lekova koje je u to vreme uzimala.

  Ona tvrdi da je iz kuće izlazila samo kad bi s majkom išla na misu, na pregled, kod psihijatra i u teretanu, po preporuci doktorke da se „makne iz kuće“.

  Sud je utvrdio da poslodavac nije dokazao da je imao opravdani razlog za otkaz ugovora o radu jer privremeno odsustvo sa rada zbog bolesti ili povrede nije opravdani razlog za otkaz.

  Izvor: Večernji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE