Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POSLEDNJI DAN za zamenu ŠVAJCARSKOG FRANKA, zamenjeno 227 mil. CHF

  Rok za zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka ističe danas.

  Nacionalna banke Švajcarske objavila je krajem prethodnog meseca da će od 30. aprila povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, a NBS je ipak imajući u vidu veoma kratak rok od obaveštenja Nacionalne banke Švajcarske o povlačenju omogućila građanima i bankama u Srbiji još mesec dana roka da bez naknade zamene vanopticajne novčanice.

  Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, građani Srbije do sada su zamenili 227, 1 milion franaka osme serije, od čega se 44 odsto (99,7 miliona) odnosi na zamenu za novčanice devete serije, a 56 procenata (127,4 miliona) na zamenu za devize u istoj valuti.

  Neki građani su se prethodnih dana žalili da novih franaka nema ni u menjačnicama ni u bankama, da je uglavnom jedina opcija polaganje novca na devizni račun ili zamena za drugu valutu, a zbog te zamene su na gubitku nekoliko stotina dinara, kao i da mnogo banaka i ne prihvata osmu seriju.

  Na osnovu informacija koje dobijaju od građana konstatovali su da je poziv NBS naišao na delimični odziv banaka, što znači da ima onih koje su prihvatile poziv NBS i građanima obave zamenu švajcarskog franka bez naknade, ali ima i banaka koje to ne rade ili čine pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu različitih troškova (otvaranje deviznog računa, održavanje deviznog računa, primena kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva).

  Kada je reč o tome da li na to imaju pravo, u NBS objašnjavaju da u skladu sa principima tržišne ekonomije i konkurencije, banke shodno svojoj poslovnoj politici samostalno odlučuju da li i pod kojim uslovima će obavljati zamenu osme serije švajcarskog franka.

  „Na građanima je da proverom uslova zamene kod većeg broja banaka, pronađu onu banku kod koje će moći da izvrše željenu transakciju bez troškova ili uz prihvatljive troškove. Preporučujemo građanima da zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka realizuju odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što će bankama biti potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju Narodnoj banci Srbije usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja“, navode u NBS.

  NBS je krajem aprila obavestila banke da do  31. maja, bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije za novčanice devete serije, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize ili opticajnu efektivu u drugoj valuti, tretirajući novčanice osme serije švajcarskog franka kao opticajne u pogledu naknade koja se naplaćuje za ove transakcije.

  Posle 31. maja, banke neće biti u obavezi da vrše zamenu osme serije švajcarskog franka.

  Nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske.

  Novčanice povučene iz opticaja mogu se  poslati i poštom na adresu centralne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih za zamenu uplaćivaće se na račun  podnosioca.

  Rok još 10 dana: Građani zamenili više od 100 MILIONA ŠVAJCARACA (FOTO)

  Spisak i fotografije SVIH ŠVAJCARSKIH FRANAKA koji se povlače iz opticaja (FOTO)

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE