Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rok još 10 dana: Građani zamenili više od 100 MILIONA ŠVAJCARACA (FOTO)

  Građani koji u svom „fondu“ imaju novčanice osme serije švajcarskog franka imaju još 10 dana roka da ih zamene jer se one zaključno sa 31. majem povlače iz opticaja.

  Osma serija povučena 30. aprila

  Nacionalna banke Švajcarske objavila je krajem prethodnog meseca da će od 30. aprila povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, a NBS je ipak imajući u vidu veoma kratak rok od obaveštenja Nacionalne banke Švajcarske o povlačenju omogućila građanima i bankama u Srbiji još mesec dana roka da bez naknade zamene vanopticajne novčanice.

  Zamena franaka moguća je kod banaka i ovlašćenih menjača.

  Do sada je sa bankama obavljena zamena novčanica osme serije švajcarskog franka od preko 100 miliona (tačnije 108,8 mln CHF), od čega se na zamenu za novčanice devete serije odnosi oko 40 odsto (46,7 miliona CHF), dok se oko 60 odsto (62,1 miliona CHF) odnosi na zamenu novčanica osme serije za devize u istoj valuti.

  „S obzirom da NBS bankama menja novčanice osme serije koje su banke primile od menjačnica i klijenata od početka maja, navedene cifre dosadašnje zamene ukazuju da najveći broj građana ipak uspeva da obavi navedene transakcije“, navode u NBS za BIZLife portal.

  Narodna banka Srbije je u dva navrata informisala banke, ovlašćene menjače i javnost o povlačenju iz opticaja novčanica osme serije švajcarskog franka. Prvi put je to učinjeno u decembru 2020. godine, a drugi put 29. aprila ove godine.

  Koje su mogućnosti za građane?

  Što se tiče mogućnosti zamene/prodaje osme serije švajcarskog franka banka može izvršiti zamenu novčanica osme serije za novčanice devete serije švajcarskog franka, primiti na devizni račun novčanice osme serije, a zatim, po pribavljanju novčanica devete, opticajne serije, izvršiti isplatu tih novčanica ili otkupiti za dinare novčanice osme serije.

  Takođe, ovlašćeni menjači mogu vršiti otkup novčanica osme serije za dinare a zatim vršiti prodaju novčanica devete, opticajne serije švajcarskog franka ili neke druge valute (evro, američki dolar i slično).

  NBS je krajem aprila obavestila banke da do  31. maja, bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije za novčanice devete serije, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize ili opticajnu efektivu u drugoj valuti, tretirajući novčanice osme serije švajcarskog franka kao opticajne u pogledu naknade koja se naplaćuje za ove transakcije.

  Dodaju da  banke pod povoljnim uslovima mogu kod NBS da zamene samo novčanice osme serije koje su od građana, preko menjača ili direktno, primile počev od 30. aprila ali ne i novčanice ove serije koje imaju iz ranijeg perioda.

  Ovo ograničenje prema bankama, uvedeno je sa ciljem da se građanima omogući dodatni period za zamenu novčanica, a banke svakako uvek imaju mogućnost da preko inostranih banaka izvrše zamenu vanopticajnih novčanica, posebno imajući u vidu da se osma serija švajcarskih franaka može zameniti u centralnoj banci Švajcarske u neograničenom periodu.

  Procenjujući da jedan broj građana još uvek nije zamenio/prodao novčanice i NBS će od banaka primati ove novčanice bez uobičajene naknade za zamenu novčanica efektivnog stranog novca povučenih iz opticaja, zaključno sa 31. majem ove godine.

  Posle 31. maja banke nisu u obavezi da ih zamene

  „Napominjemo da nakon povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskih franaka 30. aprila 2021. godine, banke u Srbiji mogu, ali nisu u obavezi da vrše zamenu/otkup, dok ovlašćeni menjači mogu, ali nisu u obavezi da vrše njihov otkup. U slučaju da to čine, samostalno određuju uslove zamene/otkupa“, objašnjavaju u NBS za BIZLIfe.

  Nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske.

  Novčanice povučene iz opticaja mogu se  poslati i poštom na adresu centralne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih za zamenu uplaćivaće se na račun  podnosioca.

  Na osnovu informacija koje dobijaju od građana konstatovali su da je poziv NBS naišao na delimični odziv banaka, što znači da ima onih koje su prihvatile poziv NBS i građanima obave zamenu švajcarskog franka bez naknade, ali ima i banaka koje to ne rade ili čine pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu različitih troškova (otvaranje deviznog računa, održavanje deviznog računa, primena kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva).

  Kada je reč o tome da li na to imaju pravo, u NBS objašnjavaju da u skladu sa principima tržišne ekonomije i konkurencije, banke shodno svojoj poslovnoj politici samostalno odlučuju da li i pod kojim uslovima će obavljati zamenu osme serije švajcarskog franka.

  „Na građanima je da proverom uslova zamene kod većeg broja banaka, pronađu onu banku kod koje će moći da izvrše željenu transakciju bez troškova ili uz prihvatljive troškove. Preporučujemo građanima da zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka realizuju odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što će bankama biti potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju Narodnoj banci Srbije usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja“, navode u NBS.

  IZ NBS saopštavaju da je primetan rast poverenja građana u domaći bankarski sistem koji se ogleda između ostalog i u kontinuiranom rastu štednje koju građani polažu kod poslovnih banaka.

  Od početka godine, naročito je primetan rast dinarske štednje (5,1 odsto) koja se približava rekordnom nivou od 100 milijardi dinara. Rast od početka godine beleži i devizna štednja (4,4 odsto), koja trenutno iznosi 11,9 milijardi evra.

  U sklopu devizne štednje, naročito dinamičan rast u maju beleži štednja u švajcarskim francima, što se može dovesti u vezu sa zamenom novčanica osme serije švajcarskog franka, mada je njeno učešće u ukupnoj deviznoj štednji i dalje relativno nisko (oko pet odsto).

  NBS upozorila: Švajcarska OD SUTRA povlači ovu seriju franka (FOTO)

  Spisak i fotografije SVIH ŠVAJCARSKIH FRANAKA koji se povlače iz opticaja (FOTO)

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: NBS, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE