Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POSLEDICA rada od kuće: NESTAŠICA NEKRETNINA u Irskoj

  Pandemijski trend rada od kuće zaoštrio je problem hronične nestašice stambenih nekretnina u Irskoj, koja se proširila i na ruralna područja, podstakavši snažan rast najamnina, upozorila je internetska stranica Daft.ie.

  Višegodišnji problem oskudne ponude i snažne potražnje dodatno je pogoršalo zatvaranje građevinskih firmi u vreme pandemije kako bi se zakočilo širenje virusa.

  Rezultat je zastoj u gradnji novih stanova i kuća, koji je iznova podstakao rast najamnina, s ionako rekordnih nivoa, dodao je Daft.ie, dodavši da je 1. avgusta u ponudi ostalo samo 2.455 nekretnina.

  To je „prilično mala brojka“ za zemlju s gotovo pet miliona stanovnika, istaknuo je Ronan Lyons, profesor ekonomije na dablinskom Trinity Collegeu koji za Daft.ie analizira podatke.

  Poređenja radi, od 2006. godine, kada je stranica počela prikupljati podatke, u proseku je u ponudi bilo 9.300 nekretnina.

  Dve trećine nekretnina trenutno se nude u Dablinu, gde je ponuda otprilike blizu proseka u periodu od 2015. do 2019, pa su najamnine u drugom tromesečju porasle samo 0,5 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon što su u proteklih deset godina udvostručene.

  U ostatku zemlje poskočile su zbog nestašice stambenog prostora više od 10 odsto, budući da sve više ljudi u ruralnim krajevima želi da radi od kuće. Većina tih područja nije obuhvaćena zakonom kojim se ograničava rast najamnina, dodaje Rojters.

  U Vaterfordu, regiji sa 116.000 stanovnika i petim gradom po veličini u Irskoj, nudi se samo 15 stambenih nekretnina i troškovi najma skočili su na godišnjem nivou 14,7 odsto.

  „Bazični pritisak na sistem najma nekretnina u Irskoj je vrlo snažan, a nestašica je hronična i sve izraženija“, upozorava Lyons.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE