Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deca

  Posle smrti jednog zaposlenog tinejdžera u klanici deca i dalje rade tamo

  Deca su ponovo pronađena kako rade u klanici Mar-Jac Poultry, prema američkom Ministarstvu rada. Najnovije otkriće u Alabami usledilo je manje od godinu dana nakon što je tinejdžerka ubijena u objektu kompanije u Misisipiju.

  U građanskoj tužbi podnetoj 7. maja, Ministarstvo rada je reklo da su istražitelji „otkrili dečji rad u Mar-Jac Poultry postrojenju za preradu živine, odnosno decu koja rade na mestu gde se meso živine seče. U tužbi je dodalo da su „deca mesecima radila u tom pogonu“.

  Mar-Jac upravlja objektima u Misisipiju, Alabami i Džordžiji. Nedavna tvrdnja Ministarstva rada usledila je nakon prošlogodišnjeg incidenta u kojem je tinejdžer poginuo u klanici Mar-Jac u Misisipiju.

  Prema veb stranici Mar-Jac Poultry, oni ne prodaje meso široj javnosti, pojedinačnim restoranima ili prodavnicama.

  ,,Prodajemo prvenstveno distributerima na veliko i raznim nacionalnim objektima brze hrane”, piše na njihovom sajtu.

  Međutim, nisu naveli koje kompanije brze hrane snabdeva.

  Portparol Ministarstva rada rekao je za CNN u utorak da „odeljenje za plate i radne sate vodi višestruke istrage o fabrikama Mar-Jac u Alabami i Misisipiju“.

  Zakon

  Savezni zakon o radu zabranjuje deci određene poslove u klanicama i fabrikama za pakovanje mesa, uključujući korišćenje ili čišćenje mašina, zbog opasnih uslova.

  U majskoj žalbi, Ministarstvo za rad je navelo da je Mar-Jac zaposlio „nekoliko maloletnika mlađih od 18 godina na posebno opasnim poslovima u sektoru za ubijanje“.

  U žalbi se dodaje da su proizvodi koji izlaze iz postrojenja do kraja meseca „uprljani dečijim radom“.

  Deca, novac

  Deca, novac (Pexels)

  To znači da je Mar-Jac „nepravedno obogaćen i da ima nezakonito stečenu dobit“. Otpremanjem ove robe krši zakon o radu, navodi se u žalbi.

  „Mar-Jac će nastaviti da se energično brani i očekuje da će pobediti u ovome. Mar-Jac je posvećen poštovanju svih relevantnih zakona, uključujući, ali ne ograničavajući se na propise o dečijem radu, i već je preduzeo afirmativne korake da prevaziđe ono što propisi zahtevaju“, navodi se u saopštenju kompanije poslatom CNN-u.

  Dotični radnici su kompaniji dali dokumente iz kojih se vidi da su stariji od 18 godina, navodi se u saopštenju u kojem se napominje da Mar-Jac vodi politiku protiv zapošljavanja maloletnika.

  Smrt i povrede na radnom mestu i optužbe

  Optužbe dolaze nakon što je 16-godišnji radnik ubijen u fabrici za preradu Mar-Jac u Misisipiju u julu. On je bio drugi radnik koji je preminuo dok je radio u objektu za nešto više od dve godine.

  Mar-Jac Poultry je tada rekao za CNN da je tinejdžer preminuo od povreda zadobijenih u onome što je opisao kao ,,nesreću“. Kompanija je dodala da Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, koja razmatra povrede na radnom mestu između ostalih pitanja na radu, istražuje incident uz „punu podršku i saradnju kompanije“.

  Ministarstvo rada u poslednje vreme pokušava da suzbije incidente dečijeg rada, posebno u objektima za pakovanje mesa. U februaru 2023. godine, Odeljenje za rad i zdravstvo i socijalne službe je saopštilo da povećavaju napore u borbi protiv dečijeg rada. Ministarstvo je tada primetilo da je zabeležen porast od 69 odsto nelegalnog zapošljavanja dece u kompanijama.

  Preduzeće za održavanje higijene je nedavno kažnjeno sa 649.000 dolara nakon što je istraga pokazala da je angažovala maloletnike za opasne poslove čišćenja klanica.

  Fyiette Janitorial Service je zapošljavao najmanje 24 dece, uključujući i one od 13 godina, prema istrazi. Prema podacima, maloletnici su radili tokom noći u dve odvojene klaonice.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE