Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle POLA VEKA rešen slučaj PLJAČKE banke, krivac preminuo

  Teodor Džon Konrad je pre više od 50 godina u Ohaju opljačkao banku u kojoj je radio, a istražitelji gotovo svih američkih službi su ga pronašli tek prošle nedelje. Međutim, Konrad se neće naći pred sudom, pošto je proletos preminuo.

  Nedavno preminuli muškarac identifikovan je kao pljačkaš banke u Ohaju pre više od 50 godina, čime je taj slučaj zatvoren nakon višedecenijske istrage, saopštila je Američka maršalska služba.

  Leta 1969. je Teodor Džon Konrad, radnik jedne banke u Ohaju, sa svog radnog mesta izašao sa 215.000 dolara, što je danas jednako 1,7 miliona američkih novčanica, a detalji pljačke nikada nisu otkriveni, preneo je Njuzvik.

  Pošto je banka opljačkana u petak, nedostatak novca nije primećen sve do ponedeljka, što je Konradu dalo prednost u odnosu na policiju.

  Konrad je navodno bio opsednut filmovima čija je tema pljačkanje banaka i hvalio se prijateljima da bi mogao lako da uzme novac iz banke u kojoj je radio. Navodi se da je više od šest puta gledao tada aktuelni film „Afera Tomasa Krauna“ u kojoj lik kojeg je tumačio Stiv Makvin krade iz bostonske banke 2,6 miliona dolara.

  Uprkos tim podacima, istražitelji nisu uspeli da otkriju više detalja u vezi sa tim slučajem. Brojne američke službe su pratile tragove širom zemlje, a pojedini istražitelji su verovali da je Konrad pobegao u Evropu.

  Pljačka u Ohaju bila je tema brojnih televizijskih emisija o nerešenim slučajevima, ali ni TV programi nisu pomogli, pa je istraga obustavljena.

  Međutim, Američka maršalska služba u Klivlendu je otkrila da je Konrad sve vreme živeo pod lažnim imenom, a istražitelji su uspešno pronašli podudaranje sa dokumentima muškarca pod imenom Tomas Randel.

  Dokumenti koje je Konrad popunjavao 1960. godine podudaraju se sa obrascem koji je Randel popunio na stečajnom sudu 2014.

  Koristeći te dokumente, uz dodatnu istragu, uspeli su da identifikuju Randela kao pljačkaša, čime su rešili slučaj star više decenija.

  Otkriveno je da je Randel, odnosno Konrad, živeo mirnuo u predgrađu Bostona od sedamdesetih godina i da je bio cenjen u toj zajednici.

  Optužnica nije podignuta, pošto je otkriveno da je Konrad preminuo od posledica raka pluća prošlog maja u 71. godini. Navodno je na samrti priznao da je počinio zločin.

  Istragom je utvrđeno da se Konrad preselio nedaleko od mesta na kojem je sniman film „Afera Tomasa Krauna“.

  Piter Eliot, maršal iz okruga Severni Ohajo, pomogao je u rešavanju slučaja i rekao da je i njegov otac bio uključen u istragu.

  „Moj otac nikad nije prestao da traga za Konradom i želeo je da zatvori slučaj sve do dok nije umro 2020. godine. Uspeli smo da pronađemo podudaranje dokumenata iz Konradovih studentskih dana koje je moj otac pronašao sa Randelovim dokumentima, što je dovelo do identifikacije“, rekao je Eliot.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE