Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle dva veka bizoni ponovo na Fruškoj gori

  Evropski bizoni – jedan mužjak i četiri ženke poreklom iz Poljske, već treći dan žive u svom novom domu, na Fruškoj gori, saopšteno je iz Nacionalnog parka „Fruška gora“.

  Nakon jelena lopatara i muflona, na Frušku goru su stigli i evropski bizoni, vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

  Direktor Nacionalnog parka „Fruška gora“ Rade Krunić kaže da se ove životinje u četrdesetodnevnom karantinu adaptiraju na nove životne uslove.

  „Puštanje ovih bizona u karantinski deo koji je pripremljen ranije za njihovu adaptaciju, zaista je veliki događaj ne samo za NP „Fruška gora“ već i za celu Srbiju“, objašnjava Krunić.

  Pre skoro 100 godina, evropskih bizona je u Evropi bilo svega pedesetak. Krajem sledeće godine kada se zaokružuje vek od početka borbe za njihovo očuvanje, stručnjaci procenjuju da će ih na istom prostoru biti više od 10 hiljada.

  Kako napominju u NP „Fruška gora“, smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina, a Fruška gora je jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove i danas fascinantne životinje.

  U prethodnim godinama, jedinke ovih bizona pažljivo su birane od strane najvećih svetskih i evropskih stručnjaka životinjske genetike i očuvanja prirode, koji su iz Poljske stigli zajedno sa bizonima. Ceo njihov transport je pomno praćen, kao i ispuštanje u unapred pripremljeni prostor na Fruškoj gori.

  Profesorka Vanda Olek Piasečkasa je zajedno sa kolegom iz Španije, obišla mesto na Fruškoj gori u kom su novopristigli bizoni smešteni i gde će danonoćno biti praćeni 40 dana, nakon čega će tek biti moguće da ih uživo vide i građani Srbije.

  Izvor: 021, BIZLife

  Foto: NP Fruška Gora

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE