Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poruka poslodavcima: Ako rade nedeljom – radnike platiti 500%

  Sindikat trgovine Hrvatske (STH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvali su nadležne institucije da napokon regulišu rad prodavnica nedeljom.

  Predsednica STH-a Zlatica Štulić podsetila je na Evropsku socijalnu povelju koja određuje da svaka država donosi svoja pravila poštujući tradiciju i zaštitu radnika.

  „Loša organizacija radnog vremena i porast broja radnih sati često loše utiču na radnike, što se odražava na njihov privatni život i zdravstveno stanje“, poručila je Štulić.

  Upozorivši na odlazak radnika iz trgovinske delatnosti, pozvala je nadležne da se uključe u rešavanje tog problema, inače bi u tom sektoru zbog manjka radnika moglo doći do kolapsa.

  Štulić naglašava kako u maloprodaji radi 71 odsto žena, što je još jedan diskriminatorni faktor. „Te žene ne mogu da planiraju porodični ni privatni život. Nedelja je u Hrvatskoj, prema ugovoru sa Svetom stolicom, neradni dan. Ta odredba se ne primenjuje, a zašto se ne poštuje međunarodni ugovor, koji ima veću pravnu snagu nego domaći ugovor, ne znamo“, rekla je.

  Ograničavanje rada ili eventualno bitno povećane plate koje bi destimuliralo rad nedeljom, predložio je predsednik HUP-ove Udruge trgovine Martin Evačić.

  Zbog velikog odliva radne snage, ali i nezadovoljstva zaposlenih, rad nejeljom treba regulisati, dodaje. Evačić smatra kako se zbog neradne nedelje ništa značajno ne bi dogodilo jer bi se potrošnja prelila na subotu i ponedeljak.

  Poslodavcima je poručio da bi radnika trebali platiti 500 odsto za rad nedeljom.

  Izvor: Večernji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE