Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Porođajni turizam“: Šta 5.000 trudnih Ruskinja traže u Argentini

  Više od 5.000 Ruskinja u drugom stanju doputovalo je u Argentinu u prethodnih nekoliko meseci, uključujući i 33 trudnice koje su stigle samo jednim letom prošle sedmice.

  Pomenute porodilje su u poslednjim nedeljama trudnoće, objavila je nacionalna agencija za migracije, a prenosi BBC.

  Broj ovakvih „trudničkih“ dolazaka je naglo uvećan u prethodnom periodu, pa lokalni mediji sugerišu da je to zbog rata u Ukrajini. Veruje se da buduće majke žele da se porode u Argentini kako bi za svoju novorođenčad obezbedile argentinsko državljanstvo.

  Od 33 trudnice koje su doletele prošle sedmice u prestonicu Argentine, tri su zadržane „zbog problema sa dokumentacijom“, a sličan problem su imale i tri porodilje koje su doputovale dan ranije, potvrdila je šefica agencije za migracije Florencia Carignano.

  Prema njenim rečima, ruske trudnice su prvobitno tvrdile da su u Argentinu došle kao turistkinje, ali je naknadno utvrđeno da razlog njihovog dolaska nije turističke prirode.

  Ona tvrdi da Ruskinje žele da im deca po rođenju dobiju argentinsko državljanstvo i pasoš, koji omogućava bezvizno putovanje u 171 zemlju, uključujući EU, Veliku Britaniju i Japan. Sa druge strane, sa ruskim pasošem bez vize se može putovati u samo 87 zemalja.

  Problem je u tome što one dođu u Argentinu, upišu svoju decu kao Argentince i odu, napomenula je Carignano.

  Takođe, roditelji deteta sa argentinskim pasošem mogu da po ubrzanom procesu dobiju državljanstvo Argentine.

  „Porođajni turizam“ unosan biznis

  Ovaj „porođajni turizam“ se ispostavio kao veoma unosna i dobro organizovana praksa u Rusiji. Sajt na ruskom jeziku koju je video BBC nudi razne pakete za trudnice koje žele da rode u Argentini.

  Stranica oglašava usluge kao što su personalizovani planovi porođaja, prevoz sa aerodroma, satovi španskog i popusti na troškove boravka u „najboljim bolnicama u glavnom gradu Argentine“.

  Paketi se kreću od „ekonomske klase“, počevši od 5.000 dolara do „prve klase“ čija cena ide od 15.000 dolara i naviše.

  Na veb stranici stoji da njin osnivač „potporu migracijama“ nudi od 2015. i da je kompanija „100 posto argentinska“.

  Početkom godine, i domaći mediji su objavili procene konzularnog odeljenja ruske ambasade u Argentini, da se između 2.000 i 2.500 Rusa doselilo u Argentinu 2022. godine, a mnogi od njih su zapravo Ruskinje koje planiraju da se porode u toj zemlji. „U 2023. godini taj broj može porasti na 10.000“, rekao je šef odeljenja Georgij Polin.

  Izvor: BIZLife, BBC, Index, Telegraf

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE