Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poreske olakšice za biznis početnike

  Početnici u biznisu u Srbiji mogli bi da budu oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na svoje plate i plate najviše devetoro svojih zaposlenih u prve dve godine poslovanja, predviđeno je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koje je uradilo Ministarstvo finansija, pišu danas „Večernje novosti“.

  Uslov za to je da je preduzetnik registrovao delatnost, da je radnike i sebe prijavio na obavezno socijalno osiguranje i da su zaposleni pre toga najmanje šest meseci bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavenje, navodi list i podseća da je Ministarstvo finansija uradilo predlog izmena četiri poreska zakona, o kojima je počela javna rasprava.

  Na tu pogodnost bi imao pravo samo jednom, a ne i ako pokreće novu delatnost.

  Prema navodima „Večernih novosti“, još nije sigurno kada da bi ta mera mogla da zaživi, pošto u predlogu zakona stoje odrednice od 1. jula ili 1. oktobra naredne godine, a primenjivala bi se na preduzetnike koji pokrenu biznis do kraja 2020.

  Novina u predlogu Ministarstva finansija jeste i da je obveznik poreza na dohodak gradjana, a i doprinosa, nosilac poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u registar.

  Te obaveze trenutno izmiruju gazdinstva u sistemu poreza na dodatu vrednost (PDV), ali ne i njihove kolege koje nisu u njemu i koji biraju da li to žele ili ne. Sada bi ta obaveza trebalo da važi za sve.

  „Večernje novosti“ pišu i da je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana predviđeno da se ukine pravo preduzetnicima da vode prosto knjigovodstvo.

  Moraće da vode poslovne knjige, takozvano dvojno knjigovodstvo, što znači da će morati da predaju završne račune.

  Izmenema zakona predvidjeno je da neoporezovani deo zarade radnika, umesto 11.790 dinara, od 1. januara naredne godine trebalo bi da bude 15.000 dinara.

  Ubudući će važiti i aktuelne poreske povlastice za poslodavce koji angažuju nove radnike, kojima je predvidjeno da pod odredjenim uslovima oni imaju pravo na povraćaj 65 i 75 odsto poreza i doprinosa.

  Ta mera je trebalo da istekne poslednjeg dana 2017. godine, ali Ministarstvo finansija predvidja da se njena primena nastavi do kraja 2019. godine.

  Iizmenema Zakona o PDV-u predviđena je mogućnost vraćanja tog nameta za kupce prvog stana koji je opterećen hipotekom ili prodat u izvršnom postupku.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE