Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poreska uprava „trlja ruke“

  Već za devet meseci ove godine naplata poreza premešila je hiljadu milijardi dinara. Svi najvažniji javni prihodi su u porastu, najviše doprinosi i PDV, prenosi RTS.

  Iz Ministarstva finansija najavljuju, a sa tom projekcijom se saglasio i MMF, da će budžet Srbije ovu godinu umesto planiranog deficita završiti u plusu.

  Gotovo polovina novca u državnu kasu stiže od doprinosa.

  „Poreska uprava nastavlja trend rasta, i to višegodišnji, naplate javnih prihoda. Tako je za prvih devet meseci 2018. naplatila 1.071 milijardu dinara, što predstavlja rast od 6,7 odsto u odnosu na period prošle godine“, kaže Mira Stanojev iz Sektora naplate Poreske uprave.

  Pored doprinosa čija je naplata veća za 8,8 odsto, priliv novca pogurao je i domaći PDV sa rastom od 6,6 odsto, u istom periodu i odliv novca zbog vraćanja PDV-a je veći. Naplata akciza porasla je više od pet procenata, a porez na dohodak građana za 6,3 odsto.

  Zbog toga nadležni nemaju dilemu u kakvom će stanju posle svih isplata, državna kasa dočekati kraj godine.

  „Očekujemo suficit od 28,3 milijarde dinara, to je 0,6 odsto BDP-a. Ako se samo podsetimo 2013. i 2014, tada je deficit u budžetu bio negativan rezultat – -6,6, a sada smo na plus 0,6. Mislim da je svima jasno kolika je razlika u ekonomskim rezultatima i stabilnosti naše zemlje danas i pre samo pet godina“, kaže ministar finasija Siniša Mali.

  I poreznici rezultate mere u dugoročnijem rasponu.

  „U 2018. godini u odnosu na devet meseci 2014. Poreska uprava je naplatila 27 odsto javnih prihoda više, što samo pokazuje da je Poreska uprava u posmatranom periodu uspela da dovede do redovnog plaćanja javnih prihoda“, kaže Mira Stanojev.

  O kontroli obračuna poreza, prometu preko fiskalnih kasa, i otkrivanju neregistrovanih firmi, brine poseban sektor Poreske uprave.

  Iako se više od 97 odsto najvažnijih javnih prihoda sada naplaćuje redovnim putem, Sektor kontrole ukazuje da prostora za rast naplate i dalje ima.

  U proteklih devet meseci obavljeno je 10.000 kontrola, i svaka druga je otkrila nepravilosti. Na osnovu toga, naplaćeno je dodatnih 18 milijardi dinara poreza.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Onaj ko zna

   Ovo je prodaja magle. Ni pored PRIJAVA za potpuno nelegalne firme koje prodaju opremu na crno u godišnjem iznosu za svaku po milon i više evra, PORESKA uprava je naravno ODBILA da reaguje i odbila da dostavi odgovor na izvršene prijave za takve 3 firme. I to je više nego sramno.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE