Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krstarenje

  Pomorci najavljuju protest: Nismo frilenseri

  Udruženje pomoraca Srbije najavilo je proteste ispred Ministarstva finansija i Vlade u ponedeljak, 24. jula jer, kako su naveli, ne mogu da dozvole da pomorce ponovo svrstaju među frilensere, preneo je portal Danas.

  „Protiv smo nepotizma, neznanja i nemara koji su glavne odlike našeg trenutnog sistema. Ne zauzimamo nikakvu političku stranu, nismo ni levo ni desno, ali isto tako ne možemo da dozvolimo da pomorce ponovo ni krive ni dužne svrstaju među frilensere“, rekli su oni.

  Kako su naveli, ranije započeti pregovori zapali su u ćorsokak nebrigom nadležnih ministarstava.

  Udruženje, kako su naveli, želi da se konačno i jasno, zakonski, uredi status pomoraca, da se definiše poreska, socijalna i zdravstvena politika i da se pomorcima omogući da budu prepoznati u sistemu Srbije, kako bi ostvarili prava na socijalno i zdravstveno osiguranje.

  Brod, krstarenje

  Iz udruženja podsećaju da su predlog rešenja tog problema napisali i predali nadležnim ministarstvima, ali da odgovora nema već mesecima.

  „Cilj našeg protesta je da pokažemo naše jedinstvo i da pošaljemo jasnu poruku državnim institucijama. Da uzmu u razmatranje Strategiju razvoja vodnog saobraćaja 2015 -2025. u kojoj se jasno i nedvosmisleno navodi „oslobađanje pomoraca od obaveze plaćanja poreza na dohodak za pomorce koji provedu u međunarodnoj plovidbi duže od 174 dana“.

  Oni dodaju da ukoliko institucije Srbije ostanu gluve i neme na ovaj problem i nastave sa slanjem rešenja za poreze i doprinose, „onda će se u vrlo kratkom periodu preko 10.000 porodica naći u dužničkom ropstvu jer jednostavno neće biti u mogućnosti da izmire drastično visoka potraživanja nametnuta privremenim rešenjima za porez i doprinose“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE