Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljoprivrednici nezadovoljni razgovorom sa ministrom, za Nedimovića bilo – konstruktivno

  Potpredsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović rekao je da su nezadovoljni razgovorom sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem o ispunjenju njihovih zahteva za veću podršku toj grani privrede.

  On je posle sastanka sa resornim ministrom rekao za Betu da osim zahteva za ukidanje zabrane izvoza pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja, ništa drugo nije ispunjeno.

  „Nedimović je rekao da će biti ukinuta zabrana izvoza pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja do septembra, a posle toga će se razmatrati situacija na tržištu“, rekao je Adamović.

  Dodao je da je Nedimović rekao da se rešavanje njihovih zahteva za ukidanje akcize na gorivo za 100 litara dizela po hektaru i subvencije dela cene mineralnog djubriva mora odložiti do formiranja nove vlade.

  Zahtev za subvencijom od 300 evra po hektaru, prema rečima Adamovića, biće odložen do sledeće godine i projektovanja republičkog budžeta.

  „Nismo zadovoljni ispunjenjem naših zahteva i nakon razmatranja na Upravnom odboru donećemo odluku o daljim koracima“, rekao je Adamović.

  Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije formirana je nedavno i pre dvadesetak dana je predala zahteve Vladi Srbije u pismenoj formi, a jutros su njeni predstavnici razgovarali sa Nedimovićem.

  Nedimović: Sastanak bio konstruktivan

  Ministar poljoprivrede najavio je, nakon sastanka sa predstavnicima Inicijative, da će Vlada na narednoj sednici doneti odluku od slobodnom izvozu žitarica, što je bio glavni zahtev poljoprivrednika.

  Nedimović je izjavio da je na sastanku sa predstavnicima Inicijative dogovoreno o tehničkim stvarima u vezi sa poljoprivrednim kreditima i o odlaganju plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u delovima sa ekstremnom sušom.

  foto: Beta

  Dodao je da su poljoprivrednici tražili vraćanje iznosa premije za mleko na nivo iz prvog kvartala, ali da ih je zamolio da sačekaju nedelju dana da ta odluka bude razmotrena.

  Ocenio je da je sastanak bio konstruktivan i da je odlično to što se o problemima razgovara.

  Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vukašin Baćina rekao je da su tražili premiju za mleko od 15 dinara i da su se složili da sačekaju nedelju dana da sva obećanja ministra budu ispunjena.

  Predstavnici Inicijative su uz to tražili i oslobađanje od akcize za dizel gorivo do 100 litara po hektaru i veće podsticaje.

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE