Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ova jakna koštaće 2 mil $: EVO zašto je posebna (FOTO)

  Baz Oldrin, drugi čovek koji je hodao Mesecom i jedini preživeli član posade istorijske misije Apolo 11, izložiće na aukciji artefakte i uspomene vezane za sletanje na Mesec 1969. i druge NASA misije na Sotbiju ovog meseca.

  Među predmetima na prodaju je i jakna koju je Aldrin nosio do Meseca i nazad, sa serijskim brojem 1039 i njegovim imenom „E. Oldrin” odštampan je iznad zakrpe misije Apolo 11, koju bi, procenjuje Sotbi, mogao bi da proda za čak 2 miliona dolara.

  Aukcija će biti jedini put kada će odeća koja je tokom istorijskog sletanja na Mesec biti dostupna u privatnom vlasništvu, saopštio je Sotbi, pošto su jakne koje nose Aldrinovi članovi posade Nil Armstrong i Majkl Kolins deo kolekcije Smitsonijan.

  Misija Apolo 11, jakna (Screenshot)

  Još jedna značajna stvar je pokvareni prekidač koji je neslavno mogao da ostavi posadu na Mesecu, zajedno sa flomasterom koji je Aldrin koristio da upali motor kada se prekidač pokvario.

  Prekidač i olovka imaju procenjenu prodaju između jedan i dva miliona dolara i Aldrin ih je pozajmio muzejima širom zemlje kao što su Muzej letenja u Sijetlu i, nedavno, Nacionalni muzej vazduhoplovstva i svemira Smitsonijan.

  Još jedan redak artefakt Apolo 11 uključen u aukciju je kontrolna lista za aktivaciju sistema koju je Aldrin doneo sa sobom na Mesec, a zatim nazad, iako je posada bila upućena da odloži sve nebitne predmete na površini Meseca pre poletanja.

  Kontrolna lista je ispunjena beleškama koje je Aldrin napravio dok je bio na površini Meseca, a očekuje se da će koštati između 150.000 i 250.000 dolara, saopštio je Sotbi.

  Apolo 11, olovka (Screenshot)

  Lunarna prašina za pola miliona $

  Oldrin je jedini preživeli član posade u misiji Apolo 11 iz 1969, nakon što je Kolins umro prošle godine. Suvenirnice u vezi sa svemirom pokazale su se kao hit na aukciji poslednjih godina, delom zbog obnovljenog interesovanja javnosti za svemirska putovanja kao rezultat „trke milijardera u svemiru“, skupa privatnih poduhvata koje vode Elon Musk, Jeff Bezos i Richard Branson.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Sotheby’s (@sothebys)

  U aprilu su uzorci lunarne prašine koje je prikupio Nil Armstrong tokom misije Apolo 11 prodati za 504.375 dolara na aukciji, nakon što je NASA izgubila sudsku bitku da te primerke skloni sa privatnog tržišta.

  Forbs piše da je 2,9 miliona koštala svemirska kapsula iz sovjetske ere na aukciji 2011, što je rekordna cena plaćena na aukciji za suvenirnice za istraživanje svemira. Korišćen je u nizu testova bez posade koji su doveli do lansiranja Vostok I , koji je kosmonauta Jurija Gagarina odveo u svemir 1961.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE