Zahtevi za penzionisanje do 31. decembra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zahtevi za penzionisanje do 31. decembra

  Svi oni koji do kraja ove godine stiču uslov za odlazak u starosnu penziju ili su odlučili da se prevremeno penzionišu moraju zaključno s 31. decembrom da podnesu zahtev Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije, podseća “Politika”.

  Preduslov je da zaposleni raskine radni odnos najkasnije do 31. decembra.

  Podnošenje zahteva za penzionisanje u januaru iduće godine i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u narednoj godini, a koji se za žene pooštravaju.

  Ženama će od iduće godine biti potrebno 62 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina radnog staža da bi mogle ga se penzionišu.

  Menja se i uslov za prevremenu starosnu penziju za žene pa će zahtev moći da podnesu radnice koje imaju 57 godina života i 38 godina i šest meseci staža.

  Do 2032. godine izjednačiće se za žene i muškarce uslovi za starosno penzionisanje jer će tada i žene morati da imaju najmanje 15 godina staža i 65 godina života.

  I uslov za prevremenu starosnu penziju se menja do 2024. godine kada će biti izjednačeni za žene i muškarce – 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

  Izvor: Beta/Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE