POLA VEKA Weba: Od prve elektronske poruke do načina života (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POLA VEKA Weba: Od prve elektronske poruke do načina života (FOTO)

  I ovog 29. oktobra svet će obeležiti Međunarodni dan interneta, 15. put od kada je ovaj datum dobio status Dana.

  Onaj pravi i bitan 29.oktobar, koji je označio najveću prekretnicu u istoriji telekomunikacija i tehnologija dogodio se još 1969.godine, u Kaliforniji, kada je prva elektronska poruka sa jednog poslata na drugi kompjuter putem ARPANET-a (Advanced Research Projects Agency Network), današnjeg Interneta.

  Tog dana, pre 50 godina, sa UCLA univerziteta U Los Anđelesu, sa kompjutera SDS Sigma 7 Host poslata je tekstualna poruka na kompjuter SDS 940 Host u Istraživačkom centru u Stenfordu.

  Trebalo je da sadrži reč “login”, ali je, u prvom pokušaju, već posle ukucanog slova “o” sistem pao. Sat kasnije, poruka je ipak prošla.

  Dvadeset godina kasnije, u CERN-u (Evropska laboratorija za nuklearna istraživanja) je britanski naučnik Tim Berners-Li osmislio World Wide Web (www) kako bi istraživači mogli automatski da dele informacije, na NeXT kompjuteru. Uzgred, pre 6 godina, CERN je lansirao projekat sa ciljem da obnovi prvi ikada napravljen websajt: info.cern.ch.

  Sve ostalo je istorija. U svetu danas postoji bezmalo dve milijarde web sajtova, a internet više nije potreba već način života u celom svetu.

   

  Izvor: BIZLife/Data media market

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE