POKLONI predsedniku skoro 60 puta VREDNIJI od poklona premijerki

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POKLONI predsedniku skoro 60 puta VREDNIJI od poklona premijerki

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je tokom prošle godine više od 40 protokolarnih poklona, dok je predsednica Vlade Ana Brnabić dobila znatno manje “prigodnih predmeta”.

  Vrednost protokolarnih poklona koje je tokom 2020. dobio predsednik Srbije procenjena je na 2.740.000 dinara. Nasuprot tome, predsednica Vlade Ana Brnabić je tokom prošle godine dobila 10 poklona, a njihova procenjena vrednost je 46.500 dinara.

  I dok je premijerka sve dobijene poklone zavela kao javnu svojinu, predsednik je jedan mali deo odvojio za sebe, odnosno predmeti su zavedeni kao lična svojina.

  Od svih poklona koji su mu uručeni tokom protekle godine, a među kojima ima zaista vrednih predmeta, Vučić je za sebe ostavio hemijsku olovku kojom je potpisan “Vašingtonski sporazum”, ključ od Bele kuće, dva metalna stalka za bocu, kao i tri flaše vina.

  Najvredniji poklon koji je uručen Vučiću jeste onaj koji je dobio za svoj rođendan, 5. marta. U pitanju su uramljene deonice koje je kupio knez Obrenović za izgradnju tunela ispod brda Budima početkom 1840. godine, a čija je procenjena vrednost 800.000 dinara.

  Za rođendan je dobio i skulpturu izlivenu u bronzi “Kosovski juriš” akademskog vajara Milivoja Mićića, čija je vrednost procenjena na 400.000 dinara. Iako su pokloni rođendanski, zavedeni su kao javna svojina.

  Vučiću je uručena i tapiserija sa motivom mauzoleja ispod krošnje vredna 300.000 dinara, kao i ručni sat “Zlatoustovski časovni zavod” vredan 110.000 dinara, koji je dobio na ceremoniji otvaranja Turskog toka u Istanbulu.

  Bilo je tu i oružja, pa je za Dan pobede u Moskvi dobio automat “špagin” iz 1942. godine, čija se vrednost procenjuje na 90.000 dinara.

  Tu su još i maketa aviona, porcelanska vaza iz Provincije Fuđin, ručno tkani ćilim, figura mamuta, uramljene rozete za vrata, pištolj marke FEG, osusešni uramljeni list duvana, medalje…

  Premijerka Ana Brnabić dobila je 10 poklona u vrednosti od 46.500 dinara. Najvredniji poklon je akvarel lokalnog umetnika čija je vrednost procenjena na 11.000 dinara.

  Dobijala je još i majicu sa potpisima kineskih lekara, tanjir ukrašen kineskim motivima, knjigu “Istorijat apatina” i sliku, zlatnik Zlatare “Majdanpek”, čaša od murano stakla, palma sa postoljem u pozlati, pozlaćeni jermenski suvenir, uramljena slika na svili. Svi ovi pokloni su zavedeni kao javna svojina.

  Izvor: 021

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE