Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Početak kraja „krvavih“ dijamanata

  Aukcijska prodaja „Dijamanta mira“ istorijski je čin koji menja tamnu istoriju trgovine takozvanim krvavim dijamantima iz Sijera Leonea, siromašne afričke zemlje.

  Vlada afričke države Sijera Leone prodala je na aukciji u Njujorku dijamant od 709 karata za 6,5 miliona dolara, javlja Anadolija.

  Reč je o dijamantu nazvanom „Dijamant mira“, koji je u martu ove godine u selu Koruarduu pronašao hrišćanski pastor Emanuel Momoh.

  Novi vlasnik najvećeg dijamanta pronađenog u Sijera Leoneu u poslednjih pola veka je britanski milijarder i kolekcionar Lorens Graf.

  Predstavnici Vlade najavili su da će 3,8 miliona dolara biti iskorišćeno za pomoć stanovnicima sela u kojem je pronađen dragi kamen.

  Portparol Vlade Sijera Leonea Abdulaj Bajrajtaj izjavio je da je aukcijska prodaja „Dijamanta mira“ istorijski čin koji menja tamnu istoriju trgovine takozvanim krvavim dijamantima iz te siromašne afričke zemlje.

  On je izrazio nadu da će pronalazači dijamanata nastaviti da predaju drago kamenje organima Vlade i da će time sprečiti nastavak krijumčarenja.

  „Distrikt Kono, u kojem je pronađen dijamant, već tri decenije je bez struje, vode za piće i puteva. Zato će veći deo sredstava od prodatog dijamanta biti utrošen za rešavanje tih problema“, kazao je Bajrajtaj.

  I pronalazač dijamanta je rekao da je srećan što je prisustvovao aukciji. Dijamant sam predao Vladi, jer sam odan svojoj naciji“, rekao je Momoh.

  Još jedan dijamant od 476 karata pronađen je ove godine u istoj regiji Sijera Leonea i biće prodat na aukciji u belgijskom Antverpenu.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE