Počeli da im kasne VELIKI PROJEKTI jer nemaju radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počeli da im kasne VELIKI PROJEKTI jer nemaju radnika

  Predsednik Nemačke zanatske komore Hans Peter Volsejfer izrazio je bojazan da bi nedostatak stručnih radnika mogao naškoditi nemačkom privatnom sektoru.

  “U međuvremenu nam u gotovo svim zanatskim sektorima nedostaje stručnih radnika: visoko i niskogradnja, tehničko održavanje građevina, vodoinstalaterski, sektor grejanja, ali i prehrambeni sektor”, rekao je Volsejfer u razgovoru za Nemačku novinsku agenciju dpa.

  On je objasnio da zbog nedostatka stručnih radnika u zanatskom sektoru već sad trpe mnogi važni projekti, na primer u izgradnji mostova ili polaganju optičkih kablova. “Nama je potrebno ciljano useljavanje stručnih kadrova, u to su svi uvereni”, rekao je Volsejfer.

  Početkom nedelje održan je samit predstavnika politike, preduzetnika i sindikata na kojem su razmatrane mogućnosti što bolje primene novog zakona o useljavanju stručnih radnika iz zemalja van Evropske unije koji bi trebalo da stupi na snagu početkom marta naredne godine.

  Volsejfer je tom prilikom zatražio uklanjanje birokratskih prepreka kako bi u Nemačku što pre stigli preko potrebni stručni radnici. U to spada brzo priznavanje stručnih diploma, ali i reforma postupka izdavanja viza za useljavanje u konzularnim predstavništvima.

  “Nama je jasno da 1. marta neće odmah pred vratima stajati 30.000 zanatlija. Moramo početi s malim brojkama. Ako nam pođe za rukom da godišnje privučemo nekoliko hiljada stručnjaka s izučenim zanatom, to bi već bio uspeh”, zaključio je Volsejfer.

  On je zaključio kako ni useljavanje neće pokriti akutne potrebe nemačkog zanatstva, nego da treba pojačano raditi na osposobljavanju domaćih potencijala, založivši se pritom i za programe koji bi povećali broj žena u tehničkim zanimanjima.

  On je naglasio i da Nemačka mora postati zemlja koja strancima želi dobrodošlicu kako bi oni upravo Nemačku odabrali za zemlju u koju će se iseliti. “U to spada i mogućnost useljavanja za njihove porodice”, rekao je Volsejfer.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE