Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oktobarski prosek 470, medijalno 100 evra manje

  Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji u oktobru ove godine bila je 55.065 dinara, odnosno nešto ispod 470 evra, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

  U periodu od januara do oktobra ove godine, neto zarade su porasle za 10,2 odsto nominalno i za 8,1 odsto realno, dok su zarade sa porezom i doprinosom imale rast 10 odsto nominalno, odnosno 7,9 procenata realno.

  U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za oktobar 2019. godine nominalno su veće za 10,3 procenta, a realno za 9,2 odsto, navedeno je u saopštenju.

  Iz RZS su naveli da je srednja neto zarada za oktobar 2019. godine iznosila 42.716 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

  Najjače plate u vazduhoplovstvu

  Zaposleni u sektoru vazdušnog saobraćaja primili su najveću prosečnu oktobarsku platu, a prema mestu prebivališta, najviša primanja su imali su radnici prijavljeni u beogradskoj opštini Vračar.

  Prosečna plata u sektoru vazdušnog saobraćaja primili u oktobru je iznosila 181.381 dinar neto. Oko 140.000 dinara zaradili su prosečno radnici u sektoru eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa, a četiri hiljade manje oni koji pružaju usluge u rudarstvu.

  Programeri i konsultanti u IT sektoru primili u proseku oko 126.000 dinara.

  Slede zaposleni u oblastima finansija i osiguranja, snabdevanja električnom energijom, gasom i parom, proizvodnje koksa i derivata nafte, naučnog istraživanja i razvoja, duvanske industrije.

  Najniže plate su primili radnici u sektoru delatnosti posluživanja i pripreme hrane i pića – 32.223 dinara neto.

  Što se tiče prosečnih zarada po gradovima i opštinama, najveća primanja imali su zaposleni sa prebivalištem u beogradskoj opštini Vračar. Njihove prosečne plate su u oktobru iznosile nešto više od 90.000 dinara, dok je prosek za ceo region Beograda 67.714 dinara.

  Najmanje prosečne zarade u Srbiji primili su radnici u Vlasotincu – 37.737 dinara.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE