Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počela nova iskopavanja uglja u „Kolubari“

  Elektroprivreda Srbije (EPS) danas je počela otkopavanje uglja na novom kopu Polje „G“ u Rudarskom basenu „Kolubara“, a planirano je da se tu godišnje proizvodi između pet i šest miliona tona uglja.

  Ispitivanja su pokazala da je u zoni novog kopa oko 34,6 miliona tona uglja odličnog kvaliteta.

  Otvaranje Polja „G“ i puštanje sistema za proizvodnju otkrivke u rad omogućeno je izmeštanjem 2,6 kilometara korita reke Kolubare, što je završeno početkom jula.

  Za stabilan rad Polja „G“ predviđeno je da se do kraja 2018. godine izmesti oko sedam kilometara Ibarske magistrale.

  Otvaranju novog kopa prisustvovao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je rekao da se tim kopom, gde će se godišnje proizvoditi izmedju pet i šest tona uglja, obezbedjuje stabilna proizvodnja električne energije u zimskoj sezoni.

  Antić je dodao da sada Srbija ima najveći nivo otkrivenog uglja, više od 10 miliona tona, koji je spreman za eksploataciju i za dostavu elektranama.

  „Imamo na deponijama ozbiljne rezerve uglja, oko 1,6 miliona tona na nivou svih deponija, a kada je u pitanju Termoelektrana ‘Nikola Tesla’ u Obrenovcu, to je negde oko milion tona, tako da potpuno spremno dočekujemo hladni talas“, rekao je Antić.

  Antić je rekao da će izmeštanje dela Ibarske magistrale i preusmeravanje reke Peštan, kako bi se obezbedila eksploatacija uglja na novom kopu, koštati izmedju 55 i 60 miliona evra, što znači da je to izuzetno rentabilna investiciji u odnosu na količinu, kvalitet uglja i njegovu kalorijsku vrednost.

  „Sledeće godine počinju pripreme za otvaranje polja ‘Radljevo’ koje treba da bude zamena za ‘Tamnavu zapadno polje’ i da nam omogući visedecenijski mir po pitanju proizvodnje uglja“, najavio je ministar.

  Kako je objasnio, novac za nabavku opreme za polje „Radljevo“, oko 100 miliona evra, obezbediće EPS iz svojih sredstava, i u 2019. se očekuju prve rudarske aktivnosti na tom polju.

  „Ovu godinu će EPS završiti sa proizvodnjom uglja koja je četiri odsto veća nego u 2016. Ovo će biti jedna od godina sa istorijski najvećom proizvodnjom uglja“, rekao je Antić.

  RB Kolubara godišnje proizvede oko 30 miliona tona uglja iz kojeg se termoelektranama EPS-ovog ogranka TENT proizvede više od 50 odsto električne energije za potrebe srpskog tržišta.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE