Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  dinar, nbs, dinarski krediti

  PLATE u javnom sektoru za 100 evra „JAČE“ od privatnog

  Plate kod više od 600.000 zaposlenih u javnom sektoru tačno su za 100 evra veće nego kod onih koji rade kod privatnika.

  Iznose 73.277 dinara, naspram 61.529 kolika je prosečna zarada u privatnom sektoru (podaci RZS iz maja ove godine).

  Najteže je svakako onima koji rade kod preduzetnika – njihov „prosek“ je 33.358 dinara, što je gotovo polovina od zvaničnog. Ima i onih koji su još manje plaćeni, a koji rade na crno, u neformalnom sektoru.

  Predsednik Srbije je ipak nedavno najavio da će početkom naredne godine doći do ponovnog povećanja zarada u javnom sektoru, a uveren je i da će dobrim delom to pratiti i privatni sektor.

  Prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u maju ove godine bila je 65.025 dinara, dok prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), polovina zaposlenih u Srbiji zarađuje najviše do 46.869 dinara. Polovina prebacuje taj iznos.

  Ovo su NAJPLAĆENIJE profesije u Srbiji i one druge

  Minimalna zarada za ovu godinu iznosi oko 32.000 dinara, a kako podseća Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, plate u privatnom sektoru mogu da porastu samo na osnovu povećanja minimalca.

  Poslodavci su ipak ti koji sami odlučuju o visini zarada imajući u vidu da u realnom sektoru nema granskih kolektivnih ugovora između poslodavačkih organizacija i reprezentativnih sindikata koji bi odredili koliko ko, i u kojem sektoru rada, treba da ima primanja.

  Toga sada nema, pa tako nema ni sindikalne borbe za neka važna pitanja, a jedno od njih je i pitanje zarada.

  Ipak, u privatnom sektoru radi oko milion i po ljudi, navodi Vuković, podsećajući da sadašnji zakon omogućava samo pojedinačno rešavanje tog problema, na nivou samog preduzeća.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE