Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, zdrav odnos, rad, lider

  Istraživanje: Potrebno je da radite pet života da biste zaradili koliko vaš šef za godinu

  Jaz između plate izvršnog direktora i njegovih zaposlenih oduvek je bio ogroman. Ali pojava veštačke inteligencije već preti da pogorša taj jaz, obogaćujući direktore na račun njihovih zaposlenih, prema novom izveštaju AFL-CIO.

  Prosečna naknada izvršnog direktora među kompanijama S&P 500 prošle godine iznosila je 16,7 miliona dolara – drugi najviši nivo plata rukovodilaca ikada, prema godišnjem izveštaju grupe Executive Paywatch. Tokom 2021. je bila najveća sa 18,3 miliona dolara.

  Plate direktora su prošle godine pale u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Brendon Ris, zamenik direktora korporacija i tržišta kapitala u AFL-CIO.

  „Međutim, nisu pale ni približno koliko su pale cene akcija, što je glavno merilo za merenje sopstvenog učinka. S&P 500 je pao za više od 18 odsto u 2022. godini, u poređenju sa padom od samo 9 odsto za prosečne plate izvršnog direktora. Po bilo kojoj meri, plata generalnog direktora je još uvek van top lista prema istorijskim merilima“, dodao je Ris.

  Novac, plate (Freepik)

  Novac, plate (Freepik)

  Plate direktora i zaposlenih

  Da stavimo tih 16,7 miliona dolara u kontekst: pod pretpostavkom 45-godišnje karijere uz prosečnu platu od 75.200 dolara, zaposleni bi morali da rade više od pet svojih života da bi ostvarili ono što prosečan izvršni direktor dobije u jednoj godini.

  Kompenzaciju izvršnog direktora određuje odbor kompanije i obično uključuje osnovnu platu zajedno sa opcijama za akcije i bonus podsticajima – sve to ima za cilj da osigura da se šef obogati samo ako to učini i kompanija. Najviša plata takođe uzima u obzir tipično duge sate rada šefova i jedinstvene kvalifikacije.

  Naravno, kritičari brzo primećuju da se u tim odborima obično nalaze rukovodioci ili bivši rukovodioci koji imaju koristi od sistema.

  U međuvremenu, realne plate američkih radnika po satu su pale u 2022. drugu godinu zaredom za 1,6 odsto nakon prilagođavanja inflaciji, navodi se u izveštaju o platama.

  Kompanija, posao, plate

  Posao, plate (Pexels)

  Bitka sa botovima

  Među najvećim problemima iznetim u najnovijem izveštaju o platama je način na koji je veštačka inteligencija spremna da više koristi rukovodiocima nego njihovim zaposlenima, piše CNN.

  „Revolucija veštačke inteligencije ima potencijal da oslobodi široko zasnovani prosperitet koji poboljšava uslove rada. Ali ako se ne kontroliše, veštačka inteligencija može da poveća ekonomsku nejednakost i potkopa sigurnost posla… Ne mora da bude ovako, ali radnici počinju da uzvraćaju“, rekao je sekretar i blagajnik u AFL-CIO Fred Redmond, napominjući kako je veštačka inteligencija postala razlog za holivudski štrajk.

  Istraživači su rekli da izvršni direktori žure da ugrade veštačku inteligenciju u svoje poslovanje bez zaštite za radnike ili one koji imaju informacije o tome kako će se veštačka inteligencija koristiti.

  Iako je primetio da se radnički pokret ne protivi tehnološkim inovacijama koje olakšavaju rad, Redmond je rekao da radnici zaslužuju glas u tome kako se nova tehnologija primenjuje. Filmski i TV pisci, na primer, nazvali su AI chat botove „mašinama za plagijat“ jer se mogu obučiti na skriptama koje su kreirali ljudi da kreiraju takozvani novi sadržaj.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE