Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  plata

  RZS objavio podatke o prosečnoj plati, Mali: „Smeta im što primanja građana rastu“

  Prosečna zarada (bruto) obračunata za decembar 2022. godine iznosila je 115.315 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 84.227 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

  Medijalna neto zarada iznosila je 60.413 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih imalo zaradu do tog iznosa.

  Rast bruto i neto zarada u periodu januar–decembar 2022, u odnosu na taj period prethodne godine godine, iznosio je 13,8 odsto nominalno, odnosno 1,7 odsto realno.

  U poređenju sa decembrom 2021. godine, prosečna bruto zarada za decembar 2022. nominalno je veća za 12,8 odsto, a realno je manja za dva odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 12,9 odsto, a realno je manja za 1,9 odsto.

  Smeta im, smeta im, smeta im…

  Ovim povodom oglasio se ministar finansija Sliniša Mali.

  „Smeta im kada privlačimo investitore i otvaramo nove fabrike, kada gradimo nove puteve i pruge, kada kažemo da nam je javni dug apsolutno pod kontrolom. A sada im, što me čak i od njih iznenađuje, smeta što rastu primanja građana Srbije i što je, ponoviću, prosečna plata u decembru u Srbiji iznosila 718 evra“ naveo je Mali na svom Fejsbuk profilu.

  Kako je istakao, oni očekuju da će prosečna plata u decembru ove godine iznositi 816 evra, a „sve nas to vodi ka cilju i obećanju koje smo dali da će prosečna plata u Srbiji biti hiljadu evra“.

  „I nema tu nikakve alhemije, već odgovorne ekonomske politike i brige o građanima i njihovom životnom standardu. Građani to vrlo dobro znaju i odlično vide. Ono što posebno raduje jeste da je prosečna zarada u decembru bila realno veća za sedam procenata u odnosu na novembar prošle godine, a to povećanje je došlo pre povećanja plata u javnom sektoru od 1. januara ove godine za 12,5 odsto, odnosno 25 odsto za pripadnike Vojske Srbije, i pre povećanja minimalne zarade od 14,3 odsto. Dakle, možemo zaključiti da imamo rast primanja građana u privatnom sektoru, što me posebno raduje jer time potvrđujemo snagu i otpornost naše privrede na sve potrese i izazove koji stižu iz međunarodnog okruženja, a prouzrokovani su svetskom ekonomskom i energetskom krizom“ dodaje ministar.

  Celu objavu pričitajte u nastavku:

  Ne smeta nam što raste plata, nego što rastu cene

  Ovaj post aktuelnog ministra je, moglo bi se oceniti, manipulisanje podacima. Naime, Mali sve vreme govori o rastu plata, a ne i o rastu cena sa kojim su građani svakodnevno suočeni.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE