Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PLATA I DO 1.500 EUR: Pojedine zanatlije u Srbiji mogu da zarađuju kao IT stručnjaci

  Na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže je doći do kadrova iz oblasti nege i lepote, ugostiteljstva, građevine i mašinstva, navodi za RTS Miloš Turinski iz Infostuda.

  On ističe da Srbiji nedostaju tesari, armirači, zidari, stolari, keramičari, ali i frizeri, kuvari, pekari, konobari…

  Zbog zarada nižih od regionalnog proseka, uslova rada koji su ispod standarda, neplaćenih doprinosa ili prekovremenog rada, udaljenosti radnog mesta, najčešće se odbijaju ponuđeni poslovi za koje su potrebne niže kvalifikacije, piše RTS.

  Ukazuje da je problem što ne mogu svi poslodavci da ponude visoke zarade i odlične uslove rada, pa već godinama zbog toga vlada deficit i borba poslodavaca da privuku i zadrže raspoložive kadrove.

  Zanati su jako bitni, ukazuje on i napominje da su to poslovi koji mogu doneti dosta visoku zaradu.

  „To najviše napominjem zbog svih onih koji tek treba da se školuju. Zato što od tih poslova beže, beže jer misle da su ti poslovi manje vredni, da neće dobro proći na tržištu rada. Smatraju da bi trebalo da upišu fakultet da bi lakše došli do posla, a zapravo se situacija na našem tržištu obrnula“, kaže on.

  Frizerima i po 1.500 EUR

  Kao primer navodi frizere, koji mogu da zarade i do 1.500 evra, pa i više.

  „Mnogi poslodavci nude one najniže zarade od 30.000 pa do 40.000 dinara. S druge strane, takvi oglasi su neretko znali da prođu bez prijava. Međutim, imali smo i poslodavce koji traže kvalitetnog frizera i nude zarade od 80.000, 100.000. Jednom je bila čak početna zarada od 1.500 evra, i na takve oglase znamo da imamo i više stotina prijava“, naglasio je Turinski.

  Navodi i da su u Srbiji uvek, bez obzira na doba godine i sezonu, potrebni trgovci i prodavci.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE