Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plastična stolica, monoblok

  Plastična stolica – monoblok: Niko ne zna ko je dizajnirao, a ima je svuda

  Kada je T magazin zamolio stručnjake da odaberu 25 najznačajnijih komada nameštaja u poslednjih 100 godina, na listi se našla i plastična stolica – monoblok. 

  Plastična stolica koju mnogi koriste za terase, dvorišta, ali i za kuću, jedan je od najčešće viđenih komada nameštaja na svetu. Niko zapravo ne zna ko je dizajnirao, ali ima je svuda.

  Stolica u kojoj se vidi istorija

  „Monoblok je važan“, kaže viši kustos arhitekture i dizajna Muzeja moderne umetnosti. „Ova stolica nam omogućava da razgovaramo o istoriji. Omogućava nam da govorimo o kopijama. Omogućava nam da razgovaramo o otisku. Omogućava nam da razgovaramo o istoriji plastike.“

  Napravljena od jednog komada ekstrudirane bele plastike, monoblok je možda najprisutnija stolica na svetu; pojavljuje se i u barovima pored puta na periferiji Džakarte. Sa nula ukrasa osim lepezastih nogu i lepezastih leđa od školjke, ne može se nazvati lepom, iako je poznato, a za neke ljude to može imati isti prijatan efekat, piše T magazin. 

  Plastična stolica

  Unsplash

  Protivteža idolopoklonstvu

  Istorija dizajna prepuna je ikona koje koštaju malo bogatstvo, dok se većina ljudi zadovoljava kopijama i jeftinijim verzijama. Monoblok stolica je protivotrov takvom dizajnu idolopoklonstva: jedan komad ekstrudirane bele plastike, imun na trendove i kultno obožavanje. Sa istorijom koja se jedva može proveriti, to je i original i imitacija, a proizvodnja košta veoma malo.

  Napraviti stolicu od samo jednog komada materijala je nešto poput svetog grala dizajna, koji je postao dostupniji sredinom veka sa napretkom u tehnologiji plastike. Rane masovno proizvedene stolice – uključujući Panton stolicu Vernera Pantona i Selene Vico Magistrettija – bile su previše uglađene ilikao iz svemirskog doba da bi postigle sveprisutnost.

  Fauteuil 300 francuskog inženjera Henrija Masonea, iz 1972. godine, često se pripisuje kao najbliži izvor za ono što danas zovemo monoblok, iako je i on prefinjeniji od standardnog izdanja. U zavisnosti od toga gde se nalazite na osi održivosti i pristupačnosti, monoblokovi su ili trijumf demokratskog dizajna ili zbrka masovne potrošnje za jednokratnu upotrebu. U svakom slučaju, o njemu se često govori kao o najčešće korišćenom komadu nameštaja na svetu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE