Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plan da „sva deca budu srećna“: U Beogradu oko 500 dece na ulici

  U Beogradu oko 500 dece radi na ulici, rečeno je prilikom potpisivanja Plana zaštite dece od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja, u uličnoj situaciji u Srbiji.

  Plan su potpisali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, republički javni tužilac Zagorka Dolovac i ministri resorno zaduženi za ta pitanja, Darija Kisić, Aleksandar Vulin i Ratko Dmitrović.

  Vesić je rekao je da je Beograd prva lokalna samouprava koja je ušla u ovaj program i izrazio nadu da će to biti podstrek i drugim da postupaju na sličan način.

  „Prema našim procenama, oko 500 dece u Beogradu radi na ulici i to je strašan podatak koji nas zaista zabrinjava“, rekao je on.

  Naveo je da kroz Prihvatilište za decu prođe izmedju 400 i 600 dece godišnje, te ukazao da se nadleženi trude da urade sve što mogu da bi zaštitili decu od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja.

  Rekao je „jedno trenutna reakcija i njihovo sklanjanje sa ulice, a drugo je trajna briga o njima“, te ocenio da to ne može da radi niko sam.

  Dolovac je rekla da se Srbija ratifikacijom Konvencije UN o pravima deteta obavezala da poštuje i obezbeđuje prava svakom detetu bez bilo kakve diskriminacije.

  Kisić je rekla da su kapaciteti države usmereni ka stvaranju uslova da sva deca budu srećna.

  Vulin smatra da rešavanju tih problema treba pristupiti sistemski, od, kako je naveo, pooštrene zakonske regulative kojom se iskorišćavanje deteta kvalifikuje kao mnogo ozbiljnije krivično delo.

  Dmitrović je rekao da se potpisnici plana obavezuju da učine sve da decu zaštite od ulice. „Neko će pomisliti da ovo činimo zbog romske dece, ne, već za svako dete koje je potopljeno u sivilo ulice“, rekao je on.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE