Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pirineji protiv plana EU o štednji gasa

  Španska vlada neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju gasa, a predlog Brisela neće podržati ni vlada u susednoj Portugaliji.

  Nećemo u zakon uvoditi obavezu podešavanja temperature kućnih termostata, izjavila je ministarka energetike Tereza Ribera.

  „Mi branimo evropske vrednosti, ali ne možemo prihvatiti žrtvu za koju nas nisu čak ni pitali za prethodno mišljenje“, izjavila je Ribera, dodavši da predlog „nije neizbežno i najefikasniji, niti najpravičniji“.

  Ministarka je ranije istakla da „šta god da se dogodi španske porodice neće morati da trpe restrikcije gasa ili struje“.

  Španska vlada će ipak preporučiti da ljudi štede energiju, rekla je ona i dodala da će vlada zaštititi i potrošnju gasa u industriji.

  I pre donošenja odluke Ribera je izjavila da će se njena vlada protiviti predlogu Evropske unije o smanjenju potrošnje gasa, jer Španija nije zavisna od ruskog gasa, posle ulaganja u infrastrukturu za skladištenje gasa u prošlosti.

  Portugalska vlada takođe neće podržati plan koji je predložio Brisel da se evropska potrošnja gasa smanji za 15 odsto kako bi se prevazišao mogući prekid ruskih isporuka, rekao je Žoao Galamba, državni sekretar za životnu sredinu i energetiku.

  „Portugalija će se suprotstaviti toj neproporcionalnoj meri“, rekao je on u intervjuu dnevnom listu „Publiko“. Predlog Komisije „nije prilagođen zemljama koje nisu međusobno povezane“ gasnom mrežom, poput Portugala, objasnio je on.

  Ograničavanju potrošnje gasa na ovaj način protivile su se i Poljska i Mađarska.

  Evropska komisija je predložila da sve zemlje EU smanje potrošnju gasa za 15 odsto od avgusta do marta, u poređenju sa njihovom prosečnom potrošnjom u istom periodu 2016–2021. godine.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE